Ν. Βούτσης: «Εξαιρετικό το ενδιαφέρον των πολιτών για τη λειτουργία της Βουλής»

0

Στο ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης…

σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

«Είναι εξαιρετικό το ενδιαφέρον των πολιτών για τη λειτουργία της Βουλής, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, από πλευράς ενδιαφέροντος και προτεραιότητας της πολιτικής, έχει αποκατασταθεί μια πιο στενή σχέση με τον κόσμο, μια ανερχόμενη σχέση της Βουλής και των διαδικασιών της με την κοινωνία και τον λαό» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας:

«Εβδομήντα χιλιάδες παιδιά μέσα από τα σχολεία κάθε χρόνο επισκέπτονται σε ημερήσια βάση το Κοινοβούλιο, ακόμα και το καλοκαίρι με τις ειδικές εκδηλώσεις για τη Βουλή των Εφήβων αλλά και για τη Δημοκρατία. Ωστόσο και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, ακόμα και την Κυριακή, προσέρχονται και περιηγούνται στους χώρους της Βουλής προκειμένου να μάθουν την ιστορία του Κοινοβουλίου και τον τρόπο λειτουργίας του. Μάλιστα, έντονο είναι το ενδιαφέρον από τους πολίτες και για μια θέση στα θεωρεία της Βουλής, ώστε να παρακολουθήσουν εκ των έσω τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας».

Ο κ. Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μίλησε επίσης για ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργία στις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού έργου:

«Όπως καταλαβαίνετε, η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη αν μπορούσε η Βουλή να νομοθετεί απερίσπαστη από το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή από το περιοριστικό καθεστώς των συνεχών ελέγχων, δεσμεύσεων και μνημονίων. Πρέπει να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς. Να ξέρετε τι πιέσεις δεχόμαστε γι’ αυτά τα “επείγοντα και κατεπείγοντα” και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης. Είναι δυστυχώς απόρροια αυτών των πολύχρονων πλέον δεσμεύσεων, των καταναγκασμών, των ελέγχων και των περιορισμών.
Αυτός ο κύκλος θα πρέπει πολύ γρήγορα να κλείσει, διότι είναι προφανές ότι ο ουσιαστικός ρόλος της Βουλής υποβαθμίζεται. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να κλείσει μέσα σε αυτήν την περίοδο της Βουλής, γιατί δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα, όπως νομίζει ο κόσμος, είναι πιέσεις αφόρητες σε θεσμικά μέτρα και σε μεταρρυθμίσεις που ενώ έχει ανάγκη η χώρα δεν τις αναγνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει ή επιχειρούν να τις ξεστρατίσουν και τις σταματάνε στην προκαταρκτική επεξεργασία των νομοσχεδίων. Γι’ αυτό έχουμε και καθυστέρηση στο νομοθετικό έργο. Είναι πάρα πολλά αυτά από τα οποία θα πρέπει να πάρουμε διαζύγιο ως χώρα το συντομότερο δυνατόν» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα «ΧΤΥΠΟΣ». Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.