Ψήφος Αποδήμων: Ποιες περιφέρειες χάνουν έδρα

0

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τις επόμενες εκλογές, το οποίο η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Χάνουν από μία έδρα Α’ Αθηνών, Αχαΐα και νότιος Τομέας Αθηνών.

Το σχέδιο νόμου που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, περιέχει σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται άμεσα και με την ψήφο των αποδήμων. Στις επόμενες εκλογές θα χάσουν τρεις εκλογικές περιφέρειες από μία έδρα, η οποία θα προστεθεί στις 12 έδρες Επικρατείας, με συνέπεια να γίνουν 15, ανάγκη που προκύπτει από την αναμενόμενη ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Οι περιφέρειες που χάνουν από μία έδρα είναι Α’ Αθηνών, Αχαΐα και νότιος Τομέας Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, στο νομοσχέδιο παρουσιάζεται μια σειρά από απλουστεύσεις και εκσυγχρονισμούς που αφορούν την εκλογική διαδικασία. Ακόμα, περιλαμβάνει πρόβλεψη για αποζημίωση της εφορευτικής επιτροπής ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της μαζικής αποχής από τις εφορευτικές επιτροπές.

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες αλλαγές που εισάγει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών:

Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών.

Ο χρόνος θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών.

Θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.

Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.

Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο.

Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.

Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογικότητας δηλώνεται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.

Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.

Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.

Ομοίως η ανακήρυξη των Βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.

Αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 (χάνει μια έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών.

Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.

Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥπΟικ και ΥπΕς.

Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.

Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων.

Διαβάστε αναλυτικά το Σχέδιο Nόμου.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.