Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΡ

Δημοσιεύθηκε

στις

Να εξωθήσει σε παραίτηση τον κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που αποτελεί αρχή με Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πυροβολούν» τον κ. Κουτρουμάνο υποστηρίζοντας ότι δεν επιβάλλει την πολυφωνία στα ΜΜΕ ενώ ένας προς ένα δηλώνουν ότι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό του. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είχε εισηγηθεί το 2016 την τοποθέτηση του κ. Κουτρουμάνου στην Αρχή, τον κάλεσε να παραιτηθεί ως πράξη πολιτικού ακτιβισμού.

Η συγκεκριμένη ενέργεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει προφανώς πολιτικό χαρακτήρα καθώς θεσμικά δεν προβλέπεται κατάθεση προτάσεως μομφής. Επιπρόσθετα, το ΕΣΡ αποτελεί ανεξάρτητη αρχή ενώ ο κ. Κουτρουμάνος και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έχουν τοποθετηθεί το 2016, με την σύμφωνη γνώμη της Κουμουνδούρου και της ευρύτατης πλειοψηφίας (4/5) της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε λέγοντας «Λόγω της επαγγελματικής παράδοσης και λόγω συνήθειας προσπαθώ να παρακολουθώ όποιον μου απευθύνει το λόγο εις βάθος για να τον κατανοήσω και προσπαθώ και το ίδιο έκανα και απόψε να βρω την νομική βάση των όσων ακούω. Αν δεν βρω νομική βάση δεν πρόκειται να κάνω μισό βήμα. Όποια έκκληση μου απευθύνθηκε για να κάνω θεάρεστες παρεμβάσεις υπέρ του πολιτικού συστήματος το ακούω με ενδιαφέρον αλλά σε εκκλήσεις να βγούμε πολιτικά μπροστά πρέπει να σας πω ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΕΣΡ. Η προτροπή που μου γίνεται είναι να χτυπήσω την πόρτα της πολιτικής που δεν μου επιτρέπεται» ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε: «Αν το αρμόδιο θεσμικό όργανο μου κάνει έστω νεύμα ότι δεν με εμπιστεύεται βεβαίως και θα παραιτηθώ».

Σε κάθε περίπτωση η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ που καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετανόητος στην επιβολή λογοκρισίας στον Τύπο και στην χειραγώγηση των ΜΜΕ ενώ παράλληλα υπενθυμίζει τις «αλχημείες» για την διανομή τηλεοπτικών αδειών και για την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ channel.

«Τι είναι αυτά που λέτε; Θα γίνει αρχισυντάκτης ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΣΡ ή ο ΣΥΡΖΑ; Θηλιά στο λαιμό του Τύπου δεν μπορεί να μπει. Δεν θα ανεχθώ ΕΣΡ που θα μετρά με το υποδεκάμετρο το πως κάνουν την δουλειά τους οι δημοσιογράφοι.

Ακούω και κάποιους που λένε ότι ο έλεγχος του ΕΣΡ πρέπει να γίνει κεντρικά στα ΜΜΕ. Δεν κατάλαβα; Τηρείται κανένα μέτρο αναλογικότητας στα κομματικά ΜΜΕ; Στο ραδιόφωνο Κόκκινο για παράδειγμα υπάρχει αναλογία προβολής; Εσείς δεν ήσασταν που ψάχνατε να ανοίξετε το ΣΥΡΙΖΑ channel. Τι συζητάμε;» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αντιδρώντας στις αιτιάσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, η συζήτηση επανήλθε και στην περίοδο της απόπειρας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμοιράσει τις τηλεοπτικές άδειες μέσω μελετών από το περίφημο ινστιτούτο Φλωρεντίας, με τον κ. Παύλο Πολάκη να δηλώνει πως το κόμμα του θα επαναφέρει τα επίμαχα σχέδια όταν αναλάβει και πάλι την εξουσία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε για δραματική συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω της πανδημίας στοιχείο που ενισχύει την ανάγκη της διαφάνειας και της πολυφωνικής ενημέρωσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «μεγάλο μέρος των ΜΜΕ χειραγωγούνται με τα μεγάλα πακέτα χρήματος που δίνει η κυβέρνηση μέσα από τις λίστες Πέτσα. Σε αυτή την εποχή το ΕΣΡ οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο εύλογο αίτημα των πολιτών για κανονική ενημέρωση, διαφάνεια και μη χειραγώγηση».

Αναφορικά με την επαναφορά του αιτήματος παραίτησης του προέδρου του ΕΣΡ, είπε «είχαμε βάλει τον Μάιο το ζήτημα της παραίτησης από την στιγμή που δεν υπάρχει συναντίληψη για την προσπάθεια εμπόδισης της χειραγώγησης των ΜΜΕ. Σήμερα επαναλαμβάνουμε το αίτημα. Θέτουμε ζήτημα παραίτησης ακριβώς γιατί δεν μπορούμε να σιωπούμε. Αυτό δεν έχει σχέση με την εγκυρότητα το ήθος και την προσπάθεια που κάνει ο κ. Κουτρουμάνος στο ΕΣΡ. Δεν αποτελεί μομφή ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του αλλά παραίνεση μήπως και το πολιτικό σύστημα αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε έτσι».

Κόντρα Μαρκόπουλου – Πολάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η κόντρα των Δημήτρη Μαρκόπουλου και Παύλου Πολάκη με αφορμή τα σχόλια του δεύτερου περι αποσιώπησης των «σκανδάλων» που ο ίδιος «αποκαλύπτει» μέσω facebook.

«Τα fake news για τις κλίνες του Σωτηρία πρέπει κάποιος να τα διαψεύσει. Τα διάφορα ρεσιτάλ που στήνει ο κ. Πολάκης πρέπει να ελεγχθούν. Τις απαντήσεις τις πήρατε από τον διοικητή του Σωτηρία» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος για να προσθέσει «Δεν μπορούν να μιλούν για ελευθερία της έκφρασης αυτοί που απειλούσαν δημοσιογράφους ότι θα τους θάψουν 3 μέτρα κάτω από την γη. Είστε επικοινωνιακός θύτης όχι θύμα. Δεν τηρείτε ούτε τα μέτρα ούτε έχετε μέτρο». Ο ίδιος χαρακτήρισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του ΕΣΡ ως επικίνδυνη εκτροπή σε μια κρίσιμη συγκυρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Χθες το βράδυ είδαμε στο Mega τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Μαυραγάνη να καλεί τους πολίτες να μην εμβολιαστούν. Σε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει την υγειονομική ασφάλεια της χωρας. Σε αυτή ην περίοδο που κάποιοι επιχειρούν να φουντώσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και άρα χρειάζεται η παρουσία του ΕΣΡ, έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει να παραιτηθεί». Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει αναλυτικές απαντήσεις για το περιεχόμενο της διαφημιστικής καμπάνιας με τα ποσά ανα ΜΜΕ και συμπλήρωσε «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει δώσει ακόμα την λίστα Παππά – Κρέτσου. Πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα η λίστα Παππά Κρέτσου για να μάθουμε πως ξεφύτρωσαν κάποιες ιστοσελίδες για ν υμνούν τον Τσίπρα. Θυμάστε τις συλλήψεις τα ντου σε εφημερίδες; Να θυμίσουμε δηλώσεις υπουργών σας κατά δημοσιογράφων; Εμείς δεν έχουμε κοντή μνήμη. Να μιλήσουμε για εκβιασμούς επιχειρηματιών για να μην βάζουν διαφημίσεις σε ΜΜΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε εχθρικά;».

Νωρίτερα ο κ. Πολάκης υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Κουτρουμάνο: «την επιταγή δωρεάν μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων την διαφυλάξατε; Οχι. Είδατε μπροστά στα μάτια σας να διαμοιράζονται 120 εκατ. ευρώ για να εξαγοραστούν ΜΜΕ και δημοσιογράφοι. Εσείς γιατί δεν αποτρέψατε το να είναι με αμοιβή το μένουμε σπίτι;».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η φωτογραφία που τον εμφανίζει να σπάει την καραντίνα και να μετέχει σε δείπνο με φίλους έγινε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ ενώ δεν έτυχε ανάλογης προβολής η εξόρμηση του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα. «Για λόγους αξιοπρέπειας πρέπει να παραιτηθείτε και να δούμε η κυβέρνηση των αρίστων πως θα συγκροτήσει το ΕΣΡ» είπε στο τέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αίρει (πάλι) την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του από τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει αδράνεια και απροθυμία να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να εξασφαλίσει την πολυφωνία.

Πιο αναλυτικά, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την οποία ο κ. Κουτρουμάνος ενημερώνει τους βουλευτές για τα πεπραγμένα της αρχής, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως «Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί.

Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).

Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – μμε, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα.

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ30.03.2020/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.

Αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό.

Αλλά η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος

Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 – 30.03.2020)

Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20)

Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)»

Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ