Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Chevron: Αυξάνει το μέρισμα παρά τη πτώση της κερδοφορίας 40%

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το τέταρτο τρίμηνο η Chevron παρουσιάζει μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς και αύξησε τη διανομή μερίσματος, παρά την ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη αμερικανική εταιρία πετρελαίου ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. του ενέκρινε αύξηση 8% του μερίσματος, μετά την επιστροφή στους μετόχους 23,6 δισ. δολαρίων συνολικά, τα 11,3 δισ. με πληρωμή μερισμάτων και τα 14,9 δισ. μέσω επαναγοράς μετοχών.

Μία κίνηση που ήρθε παρά την ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της πέρυσι κατά σχεδόν 40%, στα 21,3 δισ. δολάρια από τα 35,5 δισ. του 2022.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της δεύτερη μεγαλύτερης πετρελαϊκής των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 1,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η Chevron παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 3,45 δολ. ανά μετοχή ξεπερνώντας κατά πολύ τα 3,21 δολ/μτχ όπου τοποθετούσαν τον πήχη οι αναλυτές.

Παρά την υπέρβαση των προβλέψεων πάντως, τα καθαρά της κέρδη, ακόμα  και εξαιρουμένων έκτακτων χρεώσεων και προστίμων ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, ανήλθαν σε 6,45 δισ. και ήταν μειωμένα κατά 18% σχεδόν από πέρυσι.

Την ίδια ώρα ο τζίρος της Chevron έπεσε κατά πολύ στην εκτίμηση της αγοράς για 51,6 δισ. δολάρια μένοντας στα 47,18 δισ. στο τέταρτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα τα assets πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες 1,35 δισ. δολαρίων, λόγω απομειώσεων 1,8 δισ. και πλήγματος 1,9 δισ. σχετικά με παραγραφές assets στον Κόλπο του Μεξικού που είχαν πουληθεί σε προηγούμενη περίοδο.

Από την άλλη, η παραγωγή της Chevron το 2023 ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 3,1 εκατ. ισοδύναμων βαρελιού πετρελαίου την ημέρα, με οδηγό την αύξηση κατά 14% στις ΗΠΑ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Chevron για το τρίμηνο αυξήθηκαν σχεδόν 16% στα 4,4 δισ. δολάρια από τα 3,8 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η εταιρεία επένδυσε στα assets της PDC Energy που εξαγόρασε πρόσφατα και αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο της ACES Delta με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων καυσίμων υδρογόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ