Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Κοινωνική δράση σε δημοτικά σχολεία για τα άτομα με αναπηρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Πειραιά και η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π., διοργανώνουν δράση για τα δημοτικά σχολεία του Πειραιά, με γενικό τίτλο: «Ζωγραφίζουμε τη Νοητική Αναπηρία», που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Sports For Different Heroes».

Στόχος της δράσης είναι να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τα νέα παιδιά σχετικά με την αναπηρία (σε κάθε της μορφή και εκδήλωση) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που τα βιώνουν, οι οποίοι πολλές φορές χρειάζονται τη στήριξη μας για την ένταξή τους στην κοινωνία. Η πρωτοβουλία για την δράση αυτή προέρχεται από τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π., την οποία στηρίζει ο Δήμος Πειραιά για την υλοποίησή της.

Οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, καλούνται να ζωγραφίσουν για το πώς αντιλαμβάνονται την αναπηρία, συνοδεύοντας το έργο τους με ένα μήνυμα – τίτλο που θα αναδεικνύει την σημασία στήριξης στους ανθρώπους που βιώνουν τις δυσκολίες μιας αναπηρίας.

Τα έργα των μαθητών θα κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 στη Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά. Στις 8 και 9 Μαΐου 2020 τα έργα θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Πιστεύω πως είναι καθήκον της πολιτείας, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Χαίρομαι που οι μαθητές  θα συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία». 

H Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και την ευχαρίστησή μου για αυτήν την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού που βοηθάει στην ευαισθητοποίηση και στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Και κυρίως γιατί στοχεύει στο να «φωλιάσει» αυτή η κατανόηση στις παιδικές ψυχές στο μέλλον. Με αυτή την ευκαιρία σας καλούμε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, πολίτες να αγκαλιάσετε και αυτήν την δράση και να λειτουργήσετε εθελοντικά με την καρδιά σας ως πρεσβευτές των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνία. Σας καλώ όλους να πούμε ένα ΟΧΙ στις διακρίσεις και ένα ΝΑΙ στην ζωή για όλους. Η αναπηρία σε οποιαδήποτε μορφή είναι ένας άλλος τρόπος να ανακαλύπτεις τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να τον στηρίξουμε. Η αποδοχή της αναπηρίας, η κατανόησή της αλλά και οι προσπάθειες να βελτιώσουμε τις συνθήκες των ανθρώπων που τις βιώνουν πρέπει να μας γίνουν στάση ζωής. Ας αγκαλιάσουμε αυτή τη δράση και ας κάνουμε ένα βήμα για να κατανοήσουμε τον άλλον».

Η Project Manager του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Sports For Different Heroes» και Διευθύντρια του ΣΕΦ κα Χριστίνα Τσιλιγκίρη τόνισε, σε δήλωσή της:

«Μέσα από τη δράση «Ζωγραφίζουμε τη Νοητική Αναπηρία», που εντάσσεται στο πρόγραμμα Sports For Different Heroes, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά απέναντι στα άτομα με νοητική υστέρηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες είναι υψίστης σπουδαιότητας και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, με την αρωγή όλων μας. Η ζωγραφική είναι για τα παιδιά ένα μέσο έκφρασης και μέσα από τις δημιουργίες τους, θα δούμε πως αντιλαμβάνονται τη νοητική αναπηρία και θα μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε την ισότητα ανάμεσα τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ