Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Δήμος Λαυρεωτικής: Συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση για την Αποκομιδή Ογκωδών και Πρασίνου & για τον Καθαρισμό οικοπέδων από ξερόχορτα και άλλα εύφλεκτα υλικά από τους Αντιδημάρχους του Δήμου Λαυρεωτικής Κανελλοπούλου Ελένη, Αντ. Καθαριότητας Μακροδημήτρη Αθανάσιο, Αντ. Καθαριότητας Πάλλη Δήμητρα, Αντ. Τεχνικών Έργων Ζαγουρής Χαράλαμπος, Πρόεδρος ΔΑΝΕΤΑΛ Στουραΐτη Ηλία, Αντ. Πολιτικής Προστασίας:

 

“Λόγω της μεγάλης έκτασης του Δήμου μας με 2 μεγάλα αστικά κέντρα (Κερατέα, Λαύριο) και 60 οικισμούς, υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή κλαδεμάτων πρασίνου και άλλων ειδών απορριμμάτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης κλαδιών, κλαδευτικών υπολειμμάτων, σύμμεικτων υλικών, ογκωδών αντικειμένων σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους που μετατρέπονται σε μικρές χωματερές και εστίες μόλυνσης, δημιουργώντας κίνδυνο πυρκαγιάς, πρόβλημα διέλευσης πεζών, οχημάτων και υποβάθμιση της εικόνας του Δήμου.

Απαγορεύεται αυστηρά η με οποιοδήποτε τρόπο απόρριψη αχρήστων υλικών (αδρανή υλικά, μπάζα, στερεά απόβλητα, κηπευτικά προϊόντα) σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους όπως οικόπεδα, ακάλυπτοι χώροι, ρέματα, άλση, δάση κλπ.

Τα ογκώδη αστικά απορρίμματα, όπως (παλιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα, κλπ) και τα προϊόντα κηπουρικών εργασιών όπως (κλαδιά, φύλλα, χόρτα, γκαζόν κλπ), δεν παραλαμβάνονται από τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό καθαριότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόρριψη των παραπάνω απορριμμάτων μπορούν να τα μεταφέρουν με ίδια μέσα, στους χώρους εναπόθεσης Πρασίνου και Ογκωδών αντικειμένων του Δήμου, που υποδεικνύονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας, κατά τις ώρες που αυτοί λειτουργούν.

Σε περίπτωση αδυναμίας του ενδιαφερόμενου να τα μεταφέρει με ίδια μέσα, οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό της διαδικασίας αποκομιδής κλαδευτικών υπολειμμάτων και ογκωδών αντικειμένων καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας:
Κερατέα – Οικισμοί: 2299042530
Λαύριο – Αγ. Κων/νος: 2292026941
ώστε ο Δήμος με ορθολογική διαχείριση να προβεί στη αποκομιδή τους, σε κατάλληλο χώρο και βάσει του προγράμματος της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει τον Δήμο καθαρό.
Απευθύνουμε έκκληση ,να σέβεστε τους κανόνες δημόσιας καθαριότητας και υγιεινής και σε αυτή την προσπάθεια, σας θέλουμε συμμέτοχους.

Ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι από την υπηρεσία καθαριότητας, με καθημερινές βάρδιες ,για τον εντοπισμό παράνομων αποθέσεων.
Στους παραβάτες θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Καθαριότητας κυρώσεις και πρόστιμα.
Ενημερώνουμε τους δημότες μας, ότι ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο https://kanonismos-kathariotitas.lavreotiki.gr/ από όπου είναι διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Σχετικά με τον καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακαλύπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων:

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου 2022, και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 17647 οικ.Φ.700.20/2022 – ΦΕΚ 1301/Β/18-3-2022, ο Δήμος Λαυρεωτικής, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σ’ αυτές, έως 20 Μαΐου 2022, να μεριμνήσουν για την καθαριότητα αυτών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50 μ.) και το 50% της κόμης τους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  • Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Κυρώσεις
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).
α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
β. Δαπάνη καθαρισμού του χώρου, απομάκρυνσης και διαχείρισης των υλικών.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ