Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

ΓΣΕΕ: Ο προϋπολογισμός αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως «ελλειμματικό» και «ταξικά μεροληπτικό» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ο προϋπολογισμός αυτός «αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις περιβαλλοντικές ανάγκες της πράσινης μετάβασης σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο».

Ακόμα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει: «Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ο Προϋπολογισμός θα συμβάλει στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, το περιεχόμενό του όμως, ιστορικά δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, τόσο με το φορολογικό σκέλος της όσο και με το σκέλος των δαπανών, λειτουργεί σε μία προοπτική ανακατανομής των βαρών σε βάρος της μισθωτής εργασίας και των φτωχότερων εισοδηματικά τάξεων».

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, θα περίμενε κανείς ο προϋπολογισμός του 2022 «να εμφανίζει μία εμπροσθοβαρή τουλάχιστον κατανομή των πόρων πράσινης και ενεργειακής μετάβασης, δίνοντας ώθηση στη βιώσιμη παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας. Μία αναδιάρθρωση που θα φέρει ρήξεις και ανατροπές με το παραδοσιακό μοντέλο και γι’ αυτό οφείλει να είναι συγχρόνως και κοινωνικά δίκαιη».

Ωστόσο, «η προσδοκία αυτή δυστυχώς διαψεύδεται», καθώς -εκτός του ότι αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες- για το 2022 «τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας μαζί, δεν συγκεντρώνουν πάνω από το 2,2% των συνολικών δαπανών φορέων κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση (έναντι 1,2% το 2021)».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «η υλοποίηση των προβλεπόμενων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας και τις συνεχείς μεταλλάξεις, τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, το ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων, την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, τον βαθμό ικανότητας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επεκτείνοντας συγχρόνως την καταναλωτική δαπάνη τους».

Η ΓΣΕΕ τονίζει πως, αυτός ο προϋπολογισμός «έχει ένα σαφές στίγμα, καθώς ισχυρίζεται ότι συμβάλλει στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, χάρις στη διατήρηση της αναπτυξιακής συνταγής των φορολογικών ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τις αποκρατικοποιήσεις. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένο, αφού ούτε η διεθνής εμπειρία των φορολογικών ελαφρύνσεων ούτε βεβαίως η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων έχουν ιστορικά αποδώσει τα αναμενόμενα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

»Ακόμα, με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας και τη χαμηλότερη συγκριτικά ενεργειακή παραγωγικότητα της χώρας, είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που προσφέρει στη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στην ταχεία πράσινη μετατροπή του ενεργειακού και παραγωγικού της συστήματος».

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι, υπό το φως των δικών της δυσμενών εκτιμήσεων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, προτείνει «την άμεση υλοποίηση των εξής εισοδηματικών και δημοσιονομικών παρεμβάσεων».

Αυτές είναι:

  • Να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021. Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022 και να μην υπολείπεται της κυβερνητικής-πρωθυπουργικής δέσμευσης να είναι διπλάσιος ως προς το ποσοστό μεταβολής του ετήσιου ΑΕΠ (2021). Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα γίνουν θύματα μίας πολιτικής επιλογής αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος τους και επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου.
  • Αμέσως μετά να αλλάξει το μνημονιακό νομικό πλαίσιο και ο κατώτερος μισθός να συμφωνείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.). Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων, αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των εργαζομένων.
  • Τέλος, πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί, για να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ