Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

“Μήλον της έριδος” το Ζηρίνειο Στάδιο στην Κηφισιά – Πυροδότησε αντιδράσεις η απόφαση για καταστροφή του κουλουάρ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το Ζηρίνειο Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς και την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη μείωση των λωρίδων του στίβου για να επεκταθεί το γήπεδο χόρτου, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τους αγώνες ποδοσφαίρου της ομάδας της Super League 2, «Αθλητική Ένωση Κηφισιάς».

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών κατέθεσε αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τα προβλήματα που επικαλείται ότι θα δημιουργηθούν από την πρόθεση για επέκταση κατά πλάτος του χώρου του χλοοτάπητα του Σταδίου, που αφορούν τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των προπονήσεων των τμημάτων στίβου των συλλόγων της περιοχής, με 19 βουλευτές να την συνυπογράφουν.

Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης μάλιστα σε παρέμβασή του τονίζει χαρακτηριστικά: “Θλιβερό το θέαμα στο Ζηρίνειο Δημοτικό Στάδιο, έναν ιστορικό χώρο για τον στίβο και τον κλασικό αθλητισμό. Με ξαφνική απόφαση της δημοτικής αρχής ξηλώνεται ένας διάδρομος του στίβου (κουλουάρ), προκειμένου να επεκταθεί ο χλοοτάπητας για τις ανάγκες ποδοσφαιρικής ομάδας της superleague 2, ενώ προ λίγων ημερών υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις για διαβούλευση τόσο με τους συλλόγους, όσο και με τους δημοτικούς συμβούλους της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης. […]

Πώς αποφασίστηκε κάτι τέτοιο τόσο ξαφνικά, ενώ υπήρχε εδώ και πάρα πολύ καιρό γνώση για τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ομάδας, πλην όμως δεν σχεδιάστηκε κάποια λύση που να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και να μην αδικεί το οιοδήποτε άθλημα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο; Πανθομολογούμενος στόχος ο σεβασμός σε όλα τα αθλήματα, που προωθεί τον μαζικό αθλητισμό, που σέβεται την ιστορικότητα ενός τέτοιου αθλητικού χώρου καθώς και το κληροδότημα που το συνοδεύει.”

 

Οργισμένες αντιδράσεις από τον αθλητικό κόσμο

Με ανάρτησή του στα social media, ο Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου σχολίασε την εικόνα καταστροφής του κουλουάρ στο Ζηρίνειο Στάδιο στην Κηφισιά, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να επεκταθεί ο χλοοτάπητας του γηπέδου για χάρη του ποδοσφαίρου.

«Επιστρέφω από αγώνα στη Νορβηγία και βλέπω να καταστρέφουν το στάδιο του συλλόγου μου για να μεγαλώσουν το γήπεδο του ποδοσφαίρου… δεν έχω λόγια… είναι μεγάλη ντροπή και ασέβεια για τον στίβο… κρίμα» έγραψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος.
Επιπλέον, ο ΣΕΓΑΣ απέστειλε για το θέμα επιστολή στον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο – η οποία κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά-, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση της με τα όσα συμβαίνουν και να ζητήσει την αλλαγή της απόφασης.

Η επιστολή αναφέρει συν τοις άλλοις: «Σε μια εποχή που ο στίβος στηρίζει το αθλητικό οικοδόμημα στην Ελλάδα και που τιμά την χώρα μας στα πέρατα της οικουμένης, σε μια εποχή που τα στάδια Στίβου και τα προπονητήρια στίβου στην Αττική έχουν σχεδόν εκλείψει λόγω έλλειψης χώρων και ανάγκης ανακαίνισης των υπαρχόντων (Αγιος Κοσμάς, ΟΑΚΑ κλπ) θεωρούμε αδιανόητο να κινδυνεύουμε να χάσουμε και το Ζηρίνειο Στάδιο, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του κλασικού αθλητισμού, ένα στολίδι του Δήμου Κηφισιάς, ένα χώρο συγκέντρωσης της νεολαίας της Αττικής, αλλά και ιστορικών συλλόγων που τιμά τα ιδανικά του “Ευ Αγωνίζεσθαι”, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί στο ποδόσφαιρο.

Απευθύνουμε έκκληση για να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο, έννοιες θεμελιώσεις για την λειτουργία της κοινωνίας, αλλά τελικά τόσο δυσεύρετες και να ματαιώσετε τα σχέδια αυτά, δίνοντας στους Πολίτες του Δήμου σας έναν χώρο άθλησης και διαμόρφωσης υγιών προσωπικοτήτων, αλλά και στον εαυτό σας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μια καλή υστεροφημία. Είναι κρίμα να καθιερωθεί η Δημοτική Αρχή στη συνείδηση των Πολιτών της Κηφισιάς σαν ο Δήμος που έδιωξε τον στίβο από έναν ιστορικό χώρο, που παραδοσιακά τιμά εδώ και πολλές δεκαετίες το άθλημα αυτό, αλλά και την Ελλάδα».

 

Τι απαντά ο Δήμος

Με αφορμή την έκταση που πήραν τα δημοσιεύματα, ο Δήμος Κηφισιάς εξέδωσε Δελτίο Τύπου δίνοντας εξηγήσεις για το θέμα.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: “Ο Δήμος Κηφισιάς είναι υπέρ του Αθλητισμού. Υπέρ του Στίβου, υπέρ του Ποδοσφαίρου, υπέρ των Αθλούμενων, υπέρ των Φιλάθλων. Το Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς «Ιωάννης Ζηρίνης», εδώ και 70 χρόνια αγκαλιάζει όλα τα αθλήματα και τους προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές για την καλλιέργεια και την ανάπτυξή τους.

Επιστολή της Super League 2 γνωστοποίησε στον Δήμο ότι η ποδοσφαιρική μας ομάδα, «Αθλητική Ένωση Κηφισιάς» μπορεί να αγωνιστεί σε γήπεδο το οποίο θα έχει διαστάσεις 100 x 64 κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με τον Κανονισμό Γηπέδων Ασφαλείας και Προστασίας Αγώνων της UEFA.

Και ενώ θα χρειαζόταν να καταργηθούν έως και τρεις (3) διαδρομές πραγματικά εντελώς αδιανόητο για τον Δήμο μας, με τον περιορισμό ενός μόνο διαδρόμου εξασφαλίζεται αγωνιστικός χώρος διαστάσεων 99,50 x63,50 χωρίς ζώνες ασφαλείας από φυσικό χλοοτάπητα.

Με πλήρη συνείδηση ευθύνης προχωρήσαμε σε λύση η οποία προσφέρει λειτουργικότητα στον κλασικό αθλητισμό ακόμα και αγώνων και συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας μας, στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, στην ιστορική της έδρα.

Ποτέ δεν θα αδικούσαμε τον Στίβο τον οποίο και ενισχύουμε με πολλούς τρόπους. Ποτέ δεν θα αδικούσαμε το Ποδόσφαιρο. Όπως στο σπίτι μας δεν διώχνουμε το παιδί μας επειδή μεγάλωσε και χρειάζεται χώρο, έτσι δεν θα χαρίζαμε σε άλλη πόλη την ομάδα μας, την «Αθλητική Ένωση Κηφισιάς». Θέλουμε οικογένειες με παιδιά να μπορέσουν να την απολαύσουν στην πόλη μας. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ενδο-αθλητικός εμφύλιος. Κινούμαστε με νομιμότητα και επεξεργαζόμαστε τη σταδιακή διαμόρφωση δύο νέων χώρων για Στίβο.”

 

Η ανακοίνωση της ΚΟΒ Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ 

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και η ΚΟΒ Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ: “Στο Δημοτικό στάδιο «Ζηρίνειο» επιχειρείται η επέκταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου ποδοσφαίρου, ως αποτέλεσμα της ανόδου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αθλητικής Ένωσης Κηφισιάς στη 2η επαγγελματική κατηγορία. Κατά συνέπεια θα συρρικνωθούν οι διαδρομές του ελαστικού τάπητα στο δημοτικό Στάδιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει δημιουργήσει τις αντιδράσεις αθλητικών σωματείων και συλλογών της Κηφισιάς, μεταξύ αυτών του Γ.Σ. Κηφισιάς και του Α.Ο. Ολυμπιάδα Κηφισιάς, που αποτελούν ιστορικούς συλλόγους της περιοχής, του ΣΕΓΑΣ, διακεκριμένων αθλητών όπως του χρυσού ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου, καθώς και πλήθους κόσμου που καθημερινά χρησιμοποιεί το στάδιο για άθληση. Να σημειώσουμε ότι το «Ζηρίνειο» είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος άθλησης για αγωνίσματα στίβου στο Δήμο Κηφισιάς.

Μια τέτοια ενέργεια καθιστά αδύνατη την άθληση των δημοτών και θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στα τμήματα στίβου των αθλητικών συλλόγων, αφού θα πρέπει να συνωστίζονται δεκάδες αθλητές σε πολύ μικρό χώρο. Οι αθλητές βρίσκονται στον αέρα αφού είναι αμφίβολο αν και πώς θα μπορούν να προπονούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακόμα θα περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του σχολικού αθλητισμού στο Δήμο.
Ακόμα έρχεται να προστεθεί στο ήδη οξυμένο πρόβλημα των ελάχιστων ελεύθερων χώρων για αναψυχή και άθληση στο Δήμο μας, αφού για την κάλυψη αυτών των αναγκών οι δημότες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι φανερό ότι αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε για τη δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και για την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντίθετα προκρίνεται η ενίσχυση του επαγγελματικού αθλητισμού ως πεδίο κερδοφορίας.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Κηφισιάς αμείβονται με ψίχουλα στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν είναι απλήρωτοι για μήνες. Την ίδια ώρα για την απασχόληση των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες οι γονείς καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά που ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα.

Είναι δεδομένο ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται τόσο από τα αθλητικά σωματεία και συλλόγους, όσο από τα σχολεία και τους δημότες για ελεύθερη άθληση, άσκηση και αναψυχή.

Διεκδικούμε δημόσιες, δωρεάν αθλητικές υποδομές για όλους με επαρκή στήριξη από το κράτος. Να δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την συντήρηση και αναβάθμιση όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου μας, αλλά και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής.

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες επέκτασης του ποδοσφαιρικού γηπέδου και να αποκατασταθεί το τμήμα του στίβου που έχει ξηλωθεί, να αποδοθεί άμεσα στο λαό και τη νεολαία της περιοχής!”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ