Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Ο Δήμος Μαρκοπούλου ιδρύει «Τράπεζα Μυελού των Οστών»
Ο Δήμος Μαρκοπούλου ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος «Εγγραφής Τράπεζας Μυελού των Οστών» του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
Το πρόγραμμα αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, προκειμένου να στηρίξουν το Σύλλογο, εγγράφοντας όσο περισσότερους νέους εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι από 18 – 45 ετών. Η διαδικασία περιλαμβάνει αίτηση και αναλυτική ενημέρωση του ενδιαφερόμενου, όπως και λήψη δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η ιστοσυμβατότητα του.
Σημειώνεται, ότι η διαδικασία αίτησης και εγγραφής εθελοντή Δότη αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και η αρχική λήψη του επιχρίσματος, θα πραγματοποιούνται από ειδικευμένο προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου, κατόπιν ραντεβού. Στη συνέχεια, τα δείγματα θα μεταφέρονται στο Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για περαιτέρω επεξεργασία και καταχώρηση στα σχετικά αρχεία.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους εθελοντές μας είναι συμβατός με έναν ασθενή, οι δύο τρόποι συλλογής αιμοποιητικού μοσχεύματος είναι οι εξής:
1. Συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα
Η διαδικασία είναι απλή, όμοια της αιμοδοσίας, γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου 3 – 4 ώρες. Προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση και κινητοποίηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων) Σήμερα θεωρείται ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής.
2. Λήψη μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία
Γίνεται παρακέντηση των οστών της λεκάνης, όπου υπάρχει ο μυελός των οστών. Με τη μέθοδο αυτή, ο δότης παραμένει στο Νοσοκομείο μια ημέρα. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του μυελού των οστών με το νωτιαίο μυελό, που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη και δεν σχετίζεται καθόλου με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας εγχείρημα, καθώς ο καθένας από εσάς, μπορεί να είναι ο μοναδικός/ή που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα. Για το λόγο αυτό, σας καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε το νέο αυτό πρόγραμμα!
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής κα Σταύρου Βασιλική, στο τηλέφωνο 22990 – 20015, στη διοικητική υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Δημητρίου Βιβή, στο τηλέφωνο 22990-20174 και στον υπεύθυνο του Κοινωνικού Φαρμακείου κο Κιούση Παναγιώτη, στο τηλέφωνο 22990 – 20149.
Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και δώσε ζωή σε ένα συνάνθρωπο!
[banner id=”143729″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου3 εβδομάδες ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Κεντρικό Θέμα6 ημέρες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 ημέρες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
-
Κεντρικό Θέμα12 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα12 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός