Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας φέρνει τον παλμό του παιδικού και νεανικού σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με την Αθήνα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για ένα δημιουργικό διήμερο γεμάτο σινεμά, διάλογο και νεανική έκφραση, στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2026. Μεταφέροντας στην πρωτεύουσα τον παλμό της πρόσφατης 28ης διοργάνωσης από την Ηλεία, το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα βραβευμένων ταινιών, αλλά και τις ξεχωριστές δημιουργίες παιδιών και νέων της Camera Zizanio.

    Βραβευμένες ταινίες και ανοιχτός διάλογος

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation μικρού και μεγάλου μήκους, που παρακολουθούν τις μικρές και μεγάλες διαδρομές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας: από την ανεμελιά και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα έως τα ηθικά διλήμματα, τους φόβους, τη φιλία και την ενηλικίωση.

    Ξεχωρίζει η προβολή της βραβευμένης μεγάλου μήκους ταινίας Διαβατάρικα όνειρα του Rashid Masharawi (Κυριακή 25/1, 21:00). Με αφορμή το οδοιπορικό του 12χρονου πρωταγωνιστή της στην Παλαιστίνη, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την Carol Sansour, διευθύντρια του Athens Palestine Film Festival, για τον κατακερματισμό του χώρου και τον αντίκτυπο της κατοχής στην παιδική ψυχή.

    Στο πρόγραμμα των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους (Κυριακή 25/1, 19:00) περιλαμβάνεται και το Στο πούλμαν της Sylwia Szkiladz, που συμμετείχε και στην περσινή Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

    Camera Zizanio: ο λόγος στα παιδιά και τους νέους

    Ιδιαίτερη θέση στο διήμερο έχουν οι προβολές της Camera Zizanio, όπου τον λόγο παίρνουν αποκλειστικά τα παιδιά και οι νέοι. Μέσα από τις ταινίες τους, εκπρόσωποι της Gen A και της Gen Z αποτυπώνουν σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματα, προτείνοντας μια ανατρεπτική ματιά στον σύγχρονο κόσμο.

    Βραβευμένες ταινίες της 25ης Camera Zizanio θα προβληθούν σε δύο θεματικά προγράμματα: το «Μικροί Δημιουργοί, Μεγάλα Μηνύματα» (Σάββατο 24/1, 17:00), με ταινίες παιδιών έως 12 ετών, και το «Η Αλήθεια σε Πρώτο Πλάνο» (Κυριακή 25/1, 17:00), με δημιουργίες εφήβων και νέων 13-20 ετών που επιχειρούν μια τολμηρή ανάγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας.

    Εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις

    Πέρα από τις προβολές, το Φεστιβάλ Ολυμπίας δίνει έμφαση στη διάδραση και την κινηματογραφική εκπαίδευση, με δράσεις όπως βιωματικό εργαστήριο stop-motion για παιδιά 8-11 ετών, προσομοίωση της ψηφιακής εκπαιδευτικής δράσης Cine Zizanio, καθώς και συζήτηση με θέμα «The Olympia Effect – Γυρίζοντας ταινίες με παιδιά», που εστιάζει στις εμπειρίες, τις πρακτικές και τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας.

    Μια γόνιμη συνάντηση στην Αθήνα

    Με αφορμή τις εκδηλώσεις στην Ταινιοθήκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Παντελής Παντελόγλου σημειώνει ότι στόχος του ετήσιου αθηναϊκού ραντεβού δεν είναι η πλήρης αναπαραγωγή της εμπειρίας της Ηλείας, αλλά η ανάδειξη της αισθητικής πρότασης του φεστιβάλ και των σταθερών αξόνων του: κινηματογραφική εκπαίδευση, σινεμά στο σχολείο και παιδική και νεανική οπτικοακουστική δημιουργία. Όπως τονίζει, ο κόσμος του Φεστιβάλ Ολυμπίας ορίζεται τελικά από τα ίδια τα παιδιά, ως θεατές και δημιουργούς, χωρίς την επιβολή «ενήλικων» οπτικών.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ