Τίτλος: Η «Λίμνη των κύκνων» επιστρέφει στην ΕΛΣ: 7 παραστάσεις έως 4 Απριλίου 2026
Υπότιτλος: Νέα εκδοχή της χορογραφίας Κωνσταντίνου Ρήγου, με διεθνείς σταρ και εισιτήρια από 10 ευρώ.
Κυρίως κείμενο:
Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, «Η λίμνη των κύκνων», επιστρέφει από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για επτά παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Η παραγωγή παρουσιάζεται στη νέα, ξαναδουλεμένη εκδοχή της ιδιαίτερα επιτυχημένης χορογραφίας του Κωνσταντίνου Ρήγου, με μουσική διεύθυνση του Φιλίπ Φορζέ και τη συμμετοχή διεθνών σταρ του μπαλέτου.
Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για τις 7, 8, 15, 22, 27, 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου 2026, με τιμές εισιτηρίων από 10 έως 70 ευρώ.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος υπογράφει τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά, προτείνοντας μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού αριστουργήματος του Τσαϊκόφσκι. Η πρωτότυπη χορογραφία των Πετιπά/Ιβάνοφ παραμένει κεντρική στη «σκηνή της λίμνης», ενώ το έργο «χτίζεται» ως χορογραφικό παλίμψηστο, όπου το κλασικό εναλλάσσεται με διαφορετικά ύφη – από το νεοκλασικό έως το σύγχρονο. Στο επίκεντρο μπαίνει ένα τοπίο «μετά την καταστροφή», όπου το φυσικό και το υπερφυσικό συνυπάρχουν.
Σε δήλωσή του, ο Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει ότι, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση, επιστρέφει στο έργο-σύμβολο με μεγαλύτερη προσήλωση στη λυρικότητα, μετατοπίζοντας τους ρόλους ώστε να λειτουργούν ως αντανάκλαση του εσωτερικού κόσμου του πρίγκιπα. Στη δική του προσέγγιση, ο λευκός και ο μαύρος κύκνος δεν είναι αντίπαλοι, αλλά οι δύο όψεις του ίδιου προσώπου.
Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός και συνθέτης Φιλίπ Φορζέ, ενώ πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Θοδωρής Ρέγκλης. Σύμβουλος δραματουργίας είναι ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, τα κοστούμια ο Γιώργος Σεγρεδάκης, συνεργάτιδα αρχιτέκτονας για τα σκηνικά η Μαίρη Τσαγκάρη και τους φωτισμούς επιμελείται ο Χρήστος Τζιόγκας.
Διεθνείς σταρ στη σκηνή της ΕΛΣ
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Οντέτ/Οντίλ μοιράζονται οι Ξένια Οβσιάνικ και Ρακέλε Μπουριάσσι, ενώ τον ρόλο της Οντίλ θα ερμηνεύσει για δύο παραστάσεις και η Α’ Χορεύτρια της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη. Στον ρόλο του Ζήγκφρηντ εμφανίζονται οι Σαρλ-Λουί Γιοσιγιάμα και Κόνσταντιν Άλεν, με τη συμμετοχή των χορευτών και του Corps de ballet της ΕΛΣ.
Παραστάσεις με καθολική προσβασιμότητα
Οι παραστάσεις της 27ης και 28ης Μαρτίου 2026 θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, στο πλαίσιο του κύκλου «Όλοι μαζί στην όπερα», με τη στήριξη της Alpha Bank. Προβλέπονται θέσεις για Κωφούς/βαρήκοους θεατές με υποστήριξη Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ), θέσεις με υπέρτιτλους CAPS, καθώς και υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD) για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι. Για χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας, η αγορά εισιτηρίων γίνεται από τα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά ή μέσω email.