Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι το Ιράν «αποδεκατίζεται» και ότι ο πόλεμος ενδέχεται να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται.
Η τιμή του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε κατά 2,55%, διαμορφούμενη στα 105,88 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 03:40 ώρα Ελλάδας, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε προσεγγίσει ακόμη και τα 120 δολάρια.
Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI σημείωνε πτώση 2,46%, φτάνοντας τα 93,20 δολάρια το βαρέλι.
Αντίδραση αγορών στις γεωπολιτικές εξελίξεις
Οι δηλώσεις Νετανιάχου φαίνεται να επηρέασαν άμεσα την ψυχολογία των αγορών, περιορίζοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Όπως εκτίμησε ο αναλυτής της SPI Asset Management, Στίβεν Ίνες, οι επενδυτές εμφανίστηκαν πιο ήρεμοι μετά τις ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει συντομότερη διάρκεια.
Παρά την υποχώρηση των τιμών, η σύγκρουση παραμένει σε εξέλιξη για περισσότερες από 20 ημέρες, διατηρώντας υψηλή την αβεβαιότητα στις διεθνείς ενεργειακές αγορές.