Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
15.7 C
Athens
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

    Ο Τραμπ επιβεβαίωσε μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα – Αντίδραση οργής από το Καράκας

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Δραματική κλιμάκωση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Βενεζουέλας προκαλούν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε μυστικές και δυνητικά θανατηφόρες επιχειρήσεις της CIA στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στόχο «τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη μετανάστευση», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χερσαίων στρατιωτικών επιθέσεων στη Βενεζουέλα, λέγοντας πως «εξετάζεται το έδαφος, καθώς ελέγχουμε πολύ καλά τη θάλασσα».

    Η New York Times, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, αποκάλυψε ότι διαβαθμισμένο έγγραφο της κυβέρνησης Τραμπ εγκρίνει μυστικές επιχειρήσεις της CIA όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά και σε ολόκληρη την Καραϊβική, με σκοπό την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.


    Αντιδράσεις από το Καράκας

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε οργισμένα, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η χώρα θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας «λογοδοσία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

    Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για προσπάθεια «αλλαγής καθεστώτος» με στόχο την υφαρπαγή του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας του:

    «Όχι στον πόλεμο στην Καραϊβική, όχι στα πραξικοπήματα της CIA. Η Λατινική Αμερική δεν τα θέλει, δεν τα χρειάζεται και τα απορρίπτει», δήλωσε ο Μαδούρο, θυμίζοντας «τα πραξικοπήματα του Πινοτσέτ και τις χιλιάδες εξαφανίσεις στη Χιλή και την Αργεντινή».


    Πυραυλικά πλήγματα και στρατιωτικές κινήσεις

    Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει πέντε πυραυλικά πλήγματα κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών στα ανοικτά της Βενεζουέλας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τουλάχιστον 27 νεκρούς.

    Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει οκτώ πολεμικά πλοία, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, στο πλαίσιο επιχείρησης «κατά της διακίνησης ουσιών».

    Το Καράκας απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις και κινητοποίηση εφεδρειών, καταγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόσχημα των ναρκωτικών για να επιβάλουν «καθεστωτική αλλαγή».


    Σκιές για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων

    Η νομιμότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων, ειδικά εκείνων που πραγματοποιούνται σε ξένα ή διεθνή ύδατα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
    Αναλυτές επισημαίνουν ότι η CIA έχει μακρά ιστορία μυστικών επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

    Ερωτηθείς αν έχει διατάξει την «εξουδετέρωση» του Νικολάς Μαδούρο, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, χαρακτηρίζοντας την ερώτηση «γελοία» αλλά προσθέτοντας πως «δεν θα ήταν σοφό να σχολιάσει».

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ