Ιστορία έγραψαν οι τέσσερις αστροναύτες της αποστολής Artemis II, καθώς επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη τα ξημερώματα του Σαββάτου (11.04.2026), ολοκληρώνοντας ένα δεκαήμερο ταξίδι γύρω από τη Σελήνη.
Οι Ριντ Βάισμαν, Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κόουκ και Τζέρεμι Χάνσεν επέστρεψαν με το διαστημικό σκάφος Orion, πραγματοποιώντας επιτυχημένη προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της Καλιφόρνια.
Η πιο επικίνδυνη φάση της αποστολής
Η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα αποτέλεσε το πιο κρίσιμο σημείο της αποστολής, καθώς η κάψουλα ανέπτυξε ταχύτητα άνω των 38.000 χιλιομέτρων την ώρα, με τις θερμοκρασίες λόγω τριβής να ξεπερνούν τους 2.700 βαθμούς Κελσίου.
Παρά τις ακραίες συνθήκες, η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν αναπτύξει ισχυρή επιχείρηση υποστήριξης με πλοία και ελικόπτερα για την άμεση περισυλλογή του πληρώματος.
Από την προσθαλάσσωση στο Χιούστον
Μετά την ανάσυρσή τους, οι αστροναύτες υποβλήθηκαν σε ιατρικούς ελέγχους και μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο Σαν Ντιέγκο, πριν κατευθυνθούν στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον.
Εκεί συναντήθηκαν με τις οικογένειές τους, σε έντονα συγκινητικές στιγμές, ενώ στις πρώτες εικόνες μετά την επιστροφή τους εμφανίζονται χαμογελαστοί και εμφανώς ανακουφισμένοι.
Τραμπ: «Επόμενος στόχος ο Άρης»
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη το πλήρωμα με ανάρτησή του, χαρακτηρίζοντας την αποστολή «θεαματική» και εκφράζοντας την υπερηφάνειά του για την επιτυχία της.
Παράλληλα, έδωσε το στίγμα των επόμενων βημάτων, εκτιμώντας ότι παρόμοιες αποστολές θα συνεχιστούν, με τελικό στόχο την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στον Άρη.
Η επιτυχία της Artemis II αποτελεί κομβικό σταθμό για τα μελλοντικά διαστημικά σχέδια, ανοίγοντας τον δρόμο για επανδρωμένες αποστολές βαθύτερα στο διάστημα και ενισχύοντας τη στρατηγική εξερεύνησης της Σελήνη και πέρα από αυτήν.