Επικοινωνία με το Ιράν υποστήριξε ότι είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που –όπως ανέφερε– η «υπέροχη» αμερικανική αρμάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε εάν οι επαφές πραγματοποιήθηκαν απευθείας ή μέσω τρίτων, ούτε σε ποιο επίπεδο έγιναν, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τεχεράνης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αργά το βράδυ της Πέμπτης (29/1), σχετικά με το αν είχε ή αν σκοπεύει να έχει συνομιλίες με το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είχαμε επικοινωνία και σκοπεύουμε να έχουμε», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Ισχυρά πλοία πλέουν προς το Ιράν»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ακόμη ότι «έχουμε πολλά, πολύ μεγάλα και ισχυρά πλοία που πλέουν προς το Ιράν αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως «θα ήταν πολύ ωραίο αν δεν χρειαζόταν να τα χρησιμοποιήσουμε», ενισχύοντας τη ρητορική πίεσης προς την ιρανική ηγεσία.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο του μηνύματος που απηύθυνε στην Τεχεράνη, ο Τραμπ ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρο και διπλό: «Πρώτον, όχι πυρηνικά. Δεύτερον, σταματήστε να σκοτώνετε διαδηλωτές».
Ισχυρισμοί για χιλιάδες νεκρούς διαδηλωτές
Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατά τις πρόσφατες αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις στο Ιράν σκοτώθηκαν διαδηλωτές «κατά χιλιάδες», μια διατύπωση που αποτελεί την πρώτη φορά που ο Τραμπ μιλά για τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε παλαιότερο ισχυρισμό του, λέγοντας: «Ξέρετε, σταμάτησα 837 απαγχονισμούς πριν από δύο εβδομάδες».
«Πρέπει να κάνουν κάτι», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «κανένας δεν έχει δει κάτι σαν αυτό», αναφερόμενος στο εύρος και την ένταση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στο Ιράν.