Κεντρικό Θέμα
Ράλι στην τιμή του πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ εκτινάχθηκε άνω του 8% την Παρασκευή, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακή άνοδο έως και 13%, μετά από μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η επίθεση αποτέλεσε αντίποινα για προηγούμενη επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας σε ιρανικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω το ήδη τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα στη Μέση Ανατολή.
Η ιρανική επίθεση περιλάμβανε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευσαν περιοχές εντός του ισραηλινού εδάφους. Παρά την επιτυχή αναχαίτιση μέρους των πυραύλων από τα αμυντικά συστήματα, υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών, με ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση. Η κατάσταση οδήγησε τις αγορές ενέργειας σε νευρικότητα, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου για την περιφερειακή σταθερότητα.
Η ιρανική επίθεση ήρθε λίγες ώρες μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Ισραήλ, κατά την οποία επλήγησαν κρίσιμες ιρανικές εγκαταστάσεις, όπως κέντρα εμπλουτισμού ουρανίου, στρατιωτικές βάσεις και επιτελικά γραφεία. Στις επιθέσεις αναφέρθηκε και απώλεια ανώτατων στρατιωτικών στελεχών του Ιράν.
Αν και οι κύριες πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν —συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων και του τερματικού σταθμού στη νήσο Χαργκ— παραμένουν άθικτες, οι αγορές έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν το αυξημένο ρίσκο για μελλοντική διαταραχή της προσφοράς. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα περιορισμού της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Παρά την έντονη αντίδραση των τιμών, το ενδεχόμενο συγκράτησης των πιέσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε βασικά μέλη του OPEC+, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, η ενίσχυση της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν