Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 5,175 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,298 δισ. ευρώ, ενώ κινείται οριακά πάνω και από το πρωτογενές πλεόνασμα των 5,148 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Η πραγματική υπέρβαση έναντι του στόχου
Σύμφωνα με το υπουργείο, εφόσον εξαιρεθούν ποσά που συνδέονται με ετεροχρονισμούς πληρωμών και εσόδων, η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώνεται στα 358 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων του προϋπολογισμού.
Στις προσαρμογές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 197 εκατ. ευρώ για ετεροχρονισμό πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα, 593 εκατ. ευρώ για επενδυτικές πληρωμές, 249 εκατ. ευρώ για κεφαλαιακές ενισχύσεις και μεταβιβαστικές πληρωμές σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και 884 εκατ. ευρώ από πρόωρα έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους, ενώ τα στοιχεία αφορούν την Κεντρική Διοίκηση και όχι το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.
Καθαρά έσοδα 25,165 δισ. ευρώ
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήλθαν σε 25,165 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Η υπερεκτέλεση αποδίδεται κυρίως στην είσπραξη της έβδομης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 884 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου, ενώ είχε προβλεφθεί για τον Ιούνιο του 2026. Παράλληλα, αυξημένα κατά 461 εκατ. ευρώ ήταν και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 22,743 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 306 εκατ. ευρώ από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και 135 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του τιμήματος για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό. Εάν εξαιρεθούν τα δύο αυτά ποσά, τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνονται σε 22,302 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου.
Αυξημένα έσοδα τον Απρίλιο
Τον Απρίλιο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6,657 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,414 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην είσπραξη των 884 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 260 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από φόρους τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν σε 5,561 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 94 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 673 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφτασαν τα 380 εκατ. ευρώ.
Μειωμένες δαπάνες έναντι του στόχου
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2026 ανήλθαν σε 23,287 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025, ωστόσο, εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,078 δισ. ευρώ.
Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού, οι πληρωμές ήταν μειωμένες κατά 93 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Μεταξύ των βασικών μεταβιβάσεων περιλαμβάνονται η επιχορήγηση 825 εκατ. ευρώ προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, 869 εκατ. ευρώ προς τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και 494 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 2,938 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 593 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά αυξημένες κατά 327 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.