Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2026
14.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2026

    Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, μεταρρυθμίσεις& έργα στον προγραμματισμό της κυβέρνησης

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Στις προκλήσεις του «νέου κόσμου που αναδύεται», στη σημασία των διατλαντικών σχέσεων και κυρίως στην αξία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να παραμένει ενωμένη, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών-μελών της, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Δανίας και της Γροιλανδίας. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών και λειτουργικών διαύλων επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και σε περιόδους έντασης, με σαφείς «κόκκινες γραμμές».

    Όπως σημείωσε, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, εργάζεται σταθερά για λύσεις που ενισχύουν την πολυμέρεια, την ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, αλλά και για πρωτοβουλίες της χώρας τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Μεταρρυθμίσεις και κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2026

    Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση της σταθερότητας μέσω μεταρρυθμίσεων. Όπως ανέφερε, ο προγραμματισμός για το 2026 περιλαμβάνει 30 μεταρρυθμίσεις και έργα, καθώς και 10 εμβληματικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, από τη στήριξη των εισοδημάτων και τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», έως την αναβάθμιση του ΕΣΥ και του δημόσιου σχολείου, τη μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και της πολιτικής προστασίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να μελετήσουν αναλυτικά τόσο τον απολογισμό του 2025 όσο και τον προγραμματισμό του 2026, που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση της κυβέρνησης πρέπει να βασίζεται σε απτά δεδομένα.

    Υποδομές, Υγεία και κοινωνικές παρεμβάσεις

    Στα παραδείγματα υλοποίησης κυβερνητικών δεσμεύσεων περιέλαβε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα από το Δημάριο Ξάνθης έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έργο που εντάσσεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία στον διάδρομο Βαλτική–Μαύρη Θάλασσα–Αιγαίο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τα ανακαινισμένα Κέντρα Υγείας Βάρης και Κορωπίου, καθώς και στην επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην πρόοδο έργων διαχείρισης αποβλήτων, με νέες Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και στη Στερεά Ελλάδα, τονίζοντας ότι η εικόνα της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το 2019.

    Πρωτοβουλίες για άτομα με αναπηρία, ασφάλεια και καινοτομία

    Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής «Μια Ελλάδα με όλους, για όλους», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, που αφορά παιδιά έως 6 ετών με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα Κατ’ Οίκον», με επιδοτήσεις έως 14.500 ευρώ.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, χαιρετίζοντας τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Όπως τόνισε, οι νέες ψηφιακές διασυνδέσεις και οι αυστηρές κυρώσεις έχουν ήδη αποφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση των αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικά Σήματα το 2025, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογικής δυναμικής της χώρας, με καθοριστική συμβολή των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων.

    Αθλητισμός και Πολιτισμός

    Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη διπλασιασμένη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια, αλλά και στον επαναπατρισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από το Λονδίνο, χαρακτηρίζοντάς τον ως ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ