Σε νέα και ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση περνά η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς Ιράν και Ισραήλ διευρύνουν το πεδίο των επιθέσεών τους, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο κρίσιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το Ιράν φέρεται να βομβάρδισε εργοστάσια αλουμινίου σε Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την ίδια ημέρα το Ισραήλ χτύπησε δύο χαλυβουργεία στο ιρανικό έδαφος.
Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εκτιμάται ότι από την περιοχή του Κόλπου προέρχεται μεταξύ 4% και 9% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκρουση δεν επηρεάζει μόνο τη στρατιωτική και γεωπολιτική ισορροπία, αλλά απειλεί πλέον άμεσα και την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα.
Ανταποδοτικά χτυπήματα και φόβοι για κλιμάκωση στον Κόλπο
Το μοτίβο των τελευταίων επιθέσεων δείχνει μια στρατηγική ανταπόδοσης, με την Τεχεράνη να απαντά χτυπώντας αντίστοιχους στόχους με εκείνους που δέχεται στην επικράτειά της. Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των επιθέσεων κατά του Ιράν, ενισχύει τους φόβους για γενικευμένη αποσταθεροποίηση και στα κράτη του GCC.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της CENTCOM ότι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν φτάσει πλέον στη Μέση Ανατολή εντείνει περαιτέρω την ανησυχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 3.500 επιπλέον στρατιώτες, ναύτες και πεζοναύτες έχουν αφιχθεί στο USS Tripoli, εξέλιξη που ενισχύει την αίσθηση ότι η στρατιωτική ένταση βαθαίνει.
Νέα μέτωπα σε Λίβανο, Συρία και Ομάν
Το πρωί της Κυριακής καταγράφηκαν και νέες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα της περιοχής. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο, ενώ η Συρία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα drones που, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας, προέρχονταν από το ιρακινό έδαφος και είχαν στόχο αμερικανική βάση στην επαρχία Χασακέ.
Παράλληλα, το Ομάν καταδίκασε επιθέσεις που σημειώθηκαν στο έδαφός του, χωρίς να κατονομάσει υπεύθυνους, ενώ οι αρχές διερευνούν την προέλευση και τα κίνητρα των χτυπημάτων. Η επίθεση με drone στο λιμάνι του Σαλάλα είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, με τη Maersk να αναστέλλει προσωρινά τις δραστηριότητές της στο σημείο.
Πλήγματα στην Τεχεράνη και ανησυχία για την αεράμυνα του Ισραήλ
Την ίδια ημέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέο κύμα επιθέσεων σε περιοχές του Ιράν, με στόχους εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παραγωγής οπλικών συστημάτων, αλλά και συστήματα αεράμυνας. Λίγο νωρίτερα, ισχυρές εκρήξεις είχαν ακουστεί στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί άμεσα τι ακριβώς χτυπήθηκε.
Παράλληλα, αυξάνεται και η πίεση στην ισραηλινή πλευρά, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρά κενά στην αεράμυνα και για αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης που έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, ΗΠΑ, Ισραήλ και σύμμαχοι έχουν δαπανήσει στις πρώτες 16 ημέρες του πολέμου 11.294 πυρομαχικά, με συνολικό κόστος που φτάνει τα 26 δισ. δολάρια.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η κρίση έχει περάσει πλέον από τη φάση των στοχευμένων πληγμάτων σε μια ευρύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης τόσο στο Ιράν όσο και στον αραβικό Κόλπο.