Κεντρικό Θέμα
Η προανακριτική για Κ. Καραμανλή και το «μοντέλο» Τριαντόπουλου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην υπόθεση των Τεμπών μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά και σε δυνητικές ποινικές ευθύνες του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη.
Η κίνηση του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπαϊκάμη για τους δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, υποχρεώνει τις πολιτικές δυνάμεις να δουν εκ νέου τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η αντιπολίτευση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς που θα κάνει για να στείλει μήνυμα ότι θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα διαχειριστεί την κατάσταση, όπως και με τον πρώην υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για το περίφημο «μπάζωμα» ή εάν θα πράξει κάτι διαφορετικό.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανακοίνωση της δικογραφίας στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να αρχίσουν τη μελέτη της προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Το επίμαχο στοιχείο πάντως είναι οι καταθέσεις δύο στελεχών του υπουργείου που αποδίδουν τόσο στον κ. Καραμανλή όσο και στον κ. Σπίρτζη, πρότερη γνώση για τα κενά του ΟΣΕ που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικούς κινδύνους ασφάλειας.
Η γραμμή της κυβέρνησης για τη δικογραφία, όπως την περιέγραψε ο Παύλος Μαρινάκης στο Mega, είναι «να δούμε τι λέει η δικαιοσύνη» και ότι «δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας».
Κανένας εγκλωβισμός
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «δεν είναι στις προθέσεις τους να εγκλωβιστούν και να σταλούν λάθος μηνύματα στην κοινωνία».
Όπως εξηγούν μια τέτοια στρατηγική θα προκαλούσε αμηχανία και εκνευρισμό και θα πυροδοτούσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι στόχος είναι το κουκούλωμα της υπόθεσης.
Σημείωναν μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα έχανε το θετικό μομέντουμ που επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός μέσω φιλολαϊκών μέτρων και θα έδινε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να περάσει στην αντεπίθεση.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε πισωγύρισμα για την κυβέρνηση και σε νέα σενάρια περί συγκάλυψης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται αποφάσεις, οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν οριστικά το τοπίο.
Η κυβερνητική γραμμή έχει ως εξής:
-οι θεωρίες που διακινούνταν από την αντιπολίτευση περί μπαζώματος, συγκάλυψης, ξυλόλιου και παράνομου υλικού έχουν καταρρεύσει,
-η συγκάλυψη ήταν από την ανάποδη πλευρά, δηλαδή την αντιπολίτευση.
Το δίλημμα
Όπως γίνεται αντιληπτό για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει άμεσα τα χαρτιά της και να απαντήσει στο δίλημμα, εάν θα συναινέσει στην παραπομπή του Κ. Καραμανλή σε προανακριτική επιτροπή.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η αντιπολίτευση έχει λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τον κ. Καραμανλή καθώς θα ζητήσει την παραπομπή του σε προανακριτική για κακούργημα.
Η συγκεκριμένη στρατηγική πάντως δεν δεσμεύει την κυβέρνηση που δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ως «ουρά» της αντιπολίτευσης, καθώς προτεραιότητα της είναι η δημοσκοπική ανάκαμψη.
«Δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα, γιατί το θέλει η αντιπολίτευση για δικούς της μικροκομματικούς λίγους», έλεγε με νόημα «γαλάζιος» βουλευτής στον «Χτύπο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι κρίσιμος παράγοντας για τις τελικές της αποφάσεις θα είναι η ουσιαστική αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας.
Σενάριο υπέρβασης
Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και ένα σενάριο υπέρβασης της προανακριτικής επιτροπής, όπως έγινε στην περίπτωση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.
Σε αυτή την περίπτωση, η προανακριτική θα μπορούσε να συσταθεί μόνον για να ασκήσει δίωξη στον κ. Καραμανλή και να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό, στην Ολομέλεια θα γινόταν μια απλή ψηφοφορία που θα αποφάσιζε την παραπομπή του πρώην υπουργό στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω.
Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι αν θα δεχόταν κάτι τέτοιο ο κ. Καραμανλής, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου.
Συν και πλην
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της προανακριτικής, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς ελέγχει τους συσχετισμούς.
Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για δύο διαφορετικές αναγνώσεις που αφορούν στην τύχη του κ. Καραμανλή, για τον οποίο το Μαξίμου έχει φροντίσει να λάβει ήδη αποστάσεις.
Ο κίνδυνος πάντως στην περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία της προανακριτικής, είναι να αποκαλυφθεί ένα κακούργημα, που θα φέρει εκ νέου τα πάνω κάτω στην υπόθεση των Τεμπών.
Στο κυβερνών κόμμα μετρούν τα συν και πλην, αν και είναι προφανές ότι σε μια fast track προανακριτική όπως έγινε με τον κ. Τριαντόπουλο θα μπορέσουν να κάνουν πράξη τη φυγή προς τα εμπρός.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ