Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026
12.3 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026

    Δίκη Τεμπών: Διακόπηκε λόγω εντάσεων – Συνεχίζεται 1η Απριλίου

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε και διακόπηκε η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας να ορίζει νέα ημερομηνία συνέχισης την 1η Απριλίου 2026.

    Η πρόεδρος του δικαστηρίου προχώρησε στην εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, ωστόσο η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από παρευρισκόμενους στο ακροατήριο. Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν κυρίως στην καταλληλότητα της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη, με συγγενείς θυμάτων να κάνουν λόγο για σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.

    Αντιδράσεις για την αίθουσα και την ασφάλεια

    Οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας εξέφρασαν έντονη αντίθεση στην πρόταση να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για μια τόσο κρίσιμη δίκη. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, ξεκινώντας από τη νομιμοποίηση των συνηγόρων.

    Την ίδια στιγμή, έξω από την αίθουσα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με συγγενείς των θυμάτων να ζητούν δικαιοσύνη και αξιοπρεπείς συνθήκες διεξαγωγής της δίκης.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων, Παύλος Ασλανίδης, χαρακτήρισε τη δίκη «ιστορική», ευχαριστώντας τους πολίτες που στηρίζουν τις οικογένειες και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

    Οι κατηγορούμενοι και οι βαριές κατηγορίες

    Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν συνολικά 36 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες. Πρόκειται για στελέχη οργανισμών που σχετίζονται με τη λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου, όπως ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ και Hellenic Train, καθώς και υπαλλήλους και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.

    Τα βασικά αδικήματα αφορούν την επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία με ενδεχόμενο δόλο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, βαριές σωματικές βλάβες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα, περιλαμβάνονται κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματικές βλάβες και παράβαση καθήκοντος.

    Πάνω από 350 μάρτυρες στη διαδικασία

    Η δίκη αναμένεται να είναι μακρά, καθώς ο αριθμός των μαρτύρων ξεπερνά τους 350. Από αυτούς, περισσότεροι από 230 –συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, φορείς και δικηγορικοί σύλλογοι– θα παραστούν προς υποστήριξη της κατηγορίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της δικογραφίας μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ