Μετά το κύμα αστάθειας και τις έντονες καταιγίδες των τελευταίων ημερών, ο καιρός επιστρέφει σταδιακά σε πιο καλοκαιρινό μοτίβο, με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια, την εξασθένηση των ανέμων και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.
Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι από σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου, η αστάθεια περιορίζεται σημαντικά, ενώ θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα, ανεβάζοντας τον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες.
Πότε θα ανέβει η θερμοκρασία
Η πρώτη αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται το διήμερο 27 και 28 Ιουλίου, με τις μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά να φτάνουν τους 35 με 37 βαθμούς και τοπικά ακόμη και τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, προς το τέλος του μήνα αναμένεται μια μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, χωρίς όμως να αλλάζει ουσιαστικά το καλοκαιρινό σκηνικό.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι η εικόνα παραμένει δυναμική, με βασικό χαρακτηριστικό τη ζέστη με διακυμάνσεις και όχι μια παρατεταμένη περίοδο έντονου καύσωνα.
Νέο θερμό επεισόδιο στις αρχές Αυγούστου
Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου ενδέχεται να συνοδευτούν από νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών, καθώς θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν εκ νέου προς την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος κάνει λόγο για σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές του νέου μήνα, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνονται μέχρι στιγμής συνθήκες ισχυρού καύσωνα.
Η πρόγνωση για σήμερα Κυριακή
Για σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν σταδιακά τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα και την Τρίτη
Τη Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, αγγίζοντας τοπικά τους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά.
Την Τρίτη δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές, με υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και μόνο τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.


