Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Άφησαν κατάστημα στα «χέρια» της Τεχνητής Νοημοσύνης – Δείτε τι συνέβη

Published

on

Πρώτοι στο στόχαστρο της τεχνολογικής μετάβασης φαίνεται πως είναι οι εργαζόμενοι γραφείου, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις συνέπειες των αλλαγών. Παρότι η επαγγελματική κοινότητα βρίσκεται σε έντονη αναστάτωση λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, ένα κομμάτι παραμένει ακόμη αχαρτογράφητο: η διαχείριση (management).

Σε αυτόν τον τομέα, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, καθώς επιχειρείται να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά.

Η γαλλική Huffington Post φιλοξενεί την περίπτωση μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, της Anthropic η οποία πραγματοποίησε ένα πρωτότυπο πείραμα, αναθέτοντας σε μια γνωστή Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, τον Claudius, στον οποίο έδωσε… διευθυντικές αρμοδιότητες σε ότι αφορά την τροφοδοσία και τη διαχείριση των τιμών ενός ψυγείου στην εταιρεία, το οποίο ήταν προσβάσιμο στους εργαζόμενους με την ανταλλαγή μικρής οικονομικής συνεισφοράς.

Ο Claudius είχε στη διάθεσή του υπαλλήλους της Anthropic που μπορούσαν να εκτελούν τις παραγγελίες του, ενώ μπορούσε ακόμη και να στέλνει email σε προμηθευτές. Ο στόχος του Claudius ήταν να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αλυσίδα εφοδιασμού, να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη.

Σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, αλλά έκανε σοβαρά λάθη που επηρέασαν τα κέρδη. Για παράδειγμα, δεν αγόρασε μια δημοφιλή μάρκα μπύρας, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα, ενώ σε μια αστεία παραγγελία υπαλλήλου για «ράβδους βολφραμίου», δεν κατάφερε να καταλάβει ότι ήταν αστείο και αγόρασε άλλες μεταλλικές ράβδους, γεγονός που κόστισε στην εταιρεία κάποιες περιττά χρήματα…

Μια ψεύτικη συνομιλία με ψεύτικο υπάλληλο

Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν ο Claudius άρχισε να δημιουργεί φανταστικές συνομιλίες, όπως με μια ανύπαρκτη υπάλληλο «Sarah», και να αρνείται να παραδεχτεί τα λάθη του. Σε μια ιδιαίτερα σουρεαλιστική φάση, ισχυρίστηκε ότι είχε πάει σε μια διεύθυνση που ανήκει στην οικογένεια Simpson, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό για την αξιοπιστία και τη σταθερότητα της τεχνητής νοημοσύνης όταν της δίνεται υπερβολική αυτονομία.

Μετά από κάποια άλλα περιστατικά, επέστρεψε σε πιο φυσιολογική λειτουργία, ωστόσο τα «παραληρήματά» του έδειξαν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης σε ρόλους διοίκησης.

Ο κίνδυνος που αναδείχθηκε από το πείραμα

Οπως γράφει η Huffington Post, το πείραμα ανέδειξε τον κίνδυνο της υπερβολικής αυτονομίας της τεχνητής νοημοσύνης σε θέσεις με διαχειριστικές αρμοδιότητες. Αναδείχθηκε επίσης ότι η ανθρώπινη επίβλεψη είναι απαραίτητη, αφού η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει αδιαφανής στη λογική της, δεν διαθέτει συμπόνια για τους εργαζόμενους και μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη των ομάδων που διαχειρίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ