Ελλάδα
Ο προσωπικός αριθμός φέρνει επανάσταση στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τον νέο Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα λειτουργεί ως ο μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης του πολίτη για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο.
Ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) αντικαθιστά πλήρως τους πολλαπλούς τομεακούς αριθμούς όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός ταυτότητας, με στόχο να απλουστεύσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και να επιλύσει διαχρονικά προβλήματα ασυνέπειας στα κρατικά μητρώα. Θα είναι αμετάβλητος και θα συνοδεύει τον πολίτη σε όλη του τη ζωή, διασφαλίζοντας ακρίβεια, ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές με τις κρατικές υπηρεσίες.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο ΠΑ αποτελεί «το κλειδί για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο» και ότι στόχος είναι ο πολίτης να χρειάζεται στο εξής να θυμάται μόνο αυτόν τον αριθμό. Επιπλέον, ο ΠΑ θα βοηθήσει στην ενοποίηση και διόρθωση των κρατικών μητρώων, όπως αυτά του ΥΠΕΣ, της ΑΑΔΕ, της ΗΔΙΚΑ και της ΕΛ.ΑΣ., αντιμετωπίζοντας έτσι παθογένειες δεκαετιών.
Η διαδικασία χορήγησης του αριθμού θα γίνει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myInfo στο gov.gr, δίνοντας στον πολίτη τη δυνατότητα να συμμετέχει στη διαμόρφωσή του και να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει προσωπικά του στοιχεία. Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου.
Ο ΠΑ θα ενσωματωθεί στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, στην πίσω όψη, αντικαθιστώντας τη σημερινή μορφή με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία. Η χρήση του θα εκτείνεται σταδιακά και στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, πρόκειται για μια κομβική αλλαγή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που στοχεύει σε πιο απλό, αξιόπιστο και ανθρώπινο κράτος.
Παράλληλα, ενημέρωση έγινε και για την πρόοδο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουν ήδη παραδοθεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια νέες ταυτότητες, με 371 σημεία έκδοσης να λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ώστε να μειωθούν οι αναμονές, ειδικά σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Οι πολίτες ενθαρρύνονται να εκδώσουν τη νέα ταυτότητα άμεσα, ενώ δυνατότητα εξυπηρέτησης υπάρχει και σε τουριστικές περιοχές, για όσους ταξιδεύουν εντός Ελλάδας κατά τους θερινούς μήνες.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν