Ειδήσεις
Καμπανάκι ΕΚΤ για λειψυδρία στην Ελλάδα, τι σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τη λειψυδρία που πλήττει τον ευρωπαϊκό Νότο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, επισημάνσεις που συμπίπτουν με τα ευρήματα της ΕΥΔΑΠ που και αυτή το τελευταίο διάστημα προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων νερού στην Αττική.
Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Resilient Planet Finance Lab του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημοσίευσε ανάλυση που αποτυπώνει τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους της έλλειψης νερού μέσω του πλαισίου «Nature Value at Risk». Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΕΚΤ, η ελληνική γεωργία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ευάλωτων της ευρωζώνης, με έως και 30% της παραγωγής της να διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης επιφανειακού νερού, σε σενάριο έντονης ξηρασίας που προβλέπεται να εμφανίζεται ανά 25 χρόνια. Επιπλέον, σημαντικά ποσοστά έκθεσης στον ίδιο κίνδυνο καταγράφονται σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως η μεταποίηση, η ενέργεια, οι κατασκευές, η ύδρευση, η εξόρυξη και ο τουρισμός, με επιπτώσεις που απλώνονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στο τραπεζικό σύστημα.
Η έκθεση σημειώνει ότι το 34% των συνολικών δανείων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ευρωζώνη – άνω των 1,3 τρισ. ευρώ – αφορά τομείς υψηλής έκθεσης σε λειψυδρία. Η μεταποίηση εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ ακολουθούν το εμπόριο, τα ακίνητα, οι κατασκευές και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιμονή της έλλειψης νερού μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, με αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και νερού, ενώ η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων έχει ήδη επιφέρει απώλειες άνω των 100 δισ. ευρώ ετησίως στην τουριστική δραστηριότητα της Ευρώπης.
Στη βάση των παραπάνω η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι εξαιρετικά ενεργή. Η Διοίκηση Σαχίνη έχει προειδοποιήσει πως, αν οι σημερινές υδρολογικές συνθήκες συνεχιστούν χωρίς επαρκή μέτρα, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική ενδέχεται να επαρκούν μόνο έως το τέλος της υδρολογικής περιόδου 2026-2027. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Δημόσιο σε συνεργασία με την εταιρεία περιλαμβάνει άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις όπως η διασύνδεση ποταμών, η αξιοποίηση γεωτρήσεων, η χρήση αφαλάτωσης και ακόμη και η πιθανή μεταφορά νερού με δεξαμενόπλοια από τις εκβολές του Αχελώου.
Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ δρομολογεί επενδύσεις για τη θωράκιση της υδροδότησης με νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 535 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, απεκάλυψε πρόσφατα πως η βασική πρόταση που προωθείται από την εταιρεία αφορά τη μεταφορά και χρήση νερού από δύο ποταμούς που εκβάλλουν στη λίμνη των Κρεμαστών. Η πρώτη φάση προβλέπεται να κοστίσει 365 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη 170 εκατ. ευρώ, συνιστώντας ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων των τελευταίων ετών.
Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης υπόγειων αποθεμάτων κατά μήκος του υδραγωγείου Μόρνου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισού, ως ενισχυτική παρέμβαση για τον περιορισμό άντλησης από τους κεντρικούς ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν