Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

To Rolex Arts Festival εγκαινιάζεται στην Αθήνα με ένα εορταστικό γκαλά για τα 20 χρόνια του προγράμματος mentoring

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια λαμπερή κοινότητα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες των τεχνών, που προέρχονται από διαφορετικές γενιές και συνδέονται μεταξύ τους μέσω του προγράμματος Καλλιτεχνικής Πρωτοβουλίας της Rolex για Μέντορες και Προστατευόμενους (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative), θα συναντηθεί με τον κόσμο του πολιτισμού στην Ελλάδα, xθες το βράδυ (26 Μαΐου), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός γκαλά που θα εγκαινιάσει το Rolex Arts Festival στην ελληνική πρωτεύουσα, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια επιτευγμάτων του προγράμματος mentoring (καλλιτεχνικής καθοδήγησης).

Δεκάδες θρυλικές μορφές από τον χώρο της μουσικής, δραματικής τέχνης, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, της λογοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής, που έχουν τιμηθεί με σχεδόν κάθε μεγάλο βραβείο που υπάρχει, από Όσκαρ μέχρι Νόμπελ, θα συναντηθούν με πάνω από 50 εξέχοντες καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πλέον καταξιωμένοι στο πεδίο τους, και τους οποίους καθοδήγησαν ατομικά σε εξαιρετικές καλλιτεχνικές συνεργασίες τα τελευταία 20 χρόνια που είναι ενεργό το πρόγραμμα της Rolex. Πολλοί από αυτούς τους μέντορες και καλλιτεχνικούς υπότροφους της Rolex συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, που αποτελείται από 18 δημόσιες εκδηλώσεις-παραστάσεις, αναγνώσεις, εκθέσεις και συζητήσεις κά -και οι οποίες παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους στην Αθήνα το διάστημα 26-28 Μαΐου.

Το γκαλά, που θα αναδείξει τα επιτεύγματα του προγράμματος του Rolex, σκηνοθετεί η Selina Cartmell, Βρετανίδα θεατρική καλλιτέχνιδα με βάση στο Δουβλίνο. Θα περιλαμβάνει ταινίες, τιμητικά αφιερώματα και έκτακτες εμφανίσεις από καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι μέντορες της Rolex Robert Wilson, Crystal Pite, Tahar Ben Jelloun, Sir David Chipperfield, Mira Nair και Dianne Reeves. Η Καναδή μεσόφωνος Susan Platts και ο Αμερικανός παίκτης βιόλας David Aaron Carpenter θα συμπράξουν με μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του Ισπανού μαέστρου Josep Caballé Domenech σε μερικές ζωντανές εμφανίσεις. Μετά την τελετή και πριν από το δείπνο στον Φάρο, τα τιμώμενα πρόσωπα και οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του «ARTEMIS: Fountain», σε ανάθεση του Rolex Arts Festival, στο οποίο η Περουβιανή συνθέτρια Pauchi Sasaki θα ερμηνεύσει το έργο της, μαζί με 30 μέλη του συνόλου μουσικού CHÓRES. Το έργο θα παρουσιαστεί στα Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι, στον υπαίθριο χώρο του ΚΠΙΣΝ, εκεί όπου τα φωτισμένα σιντριβάνια ακολουθούν τη χορογραφία που υπαγορεύει η μουσική.

«Η Rolex εγκαινίασε αυτήν την πρωτοβουλία το 2002, με στόχο τη μεταλαμπάδευση της καλλιτεχνικής αριστείας από τη μια γενιά στην άλλη μέσα από την καθιερωμένη παράδοση της προσωπικής ενθάρρυνσης και καθοδήγησης», δήλωσε η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring της Rolex. «Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι, 20 χρόνια μετά, οι μέντορες και οι πρώην προστατευόμενοί τους, οι καλλιτεχνικοί υπότροφοι της Rolex, θα είχαν συγκροτήσει μια παγκόσμια κοινότητα, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες διακεκριμένοι σύμβουλοι και άτομα που προτείνουν καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου και οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα αυτό με τις γνώσεις τους. Δημιουργήσαμε αυτή τη συγκυρία στην Αθήνα, ένα από τα μεγαλύτερα λίκνα των τεχνών και του πολιτισμού, με στόχο να ξανασυναντηθεί η κοινότητα της Καλλιτεχνικής Πρωτοβουλίας σε ένα κλίμα χαράς, να αναλογιστούμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μαζί και να μοιραστούμε αυτά τα επιτεύγματα με το κοινό μέσω του Rolex Arts Festival» πρόσθεσε.

Με αφορμή το Rolex Arts Festival, πραγματοποιήθηκε τετραήμερο προφεστιβάλ (22-25 Μαΐου), που περιελάμβανε ημερήσια εργαστήρια, masterclasses, δημόσιες συζητήσεις, μουσικές παραστάσεις και πρόβες, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και υπότροφοι και μέντορες της Rolex, όπως οι Anne Lacaton, Phyllida Lloyd, Robert Lepage, Walter Murch και Colm Tóibín.

Συνολικά η διοργάνωση φιλοξενεί 30 ιδιωτικές και δημόσιες εκδηλώσεις σε οκτώ διαφορετικούς χώρους, καλύπτοντας και τα επτά καλλιτεχνικά πεδία της Rolex, και οι οποίες παρουσιάζονται στην Αθήνα από τις 22 έως τις 28 Μαΐου. Περισσότεροι από 200 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν το έργο τους, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – ΕΜΣΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο και Κινηματογράφος ‘Αστορ.

Το Rolex Arts Festival τελεί υπό την επιμέλεια της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής συμβούλου και programmer Emma Gladstone, αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, πρώην καλλιτεχνικής programmer στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και πρώην καλλιτεχνικής διευθύντριας και διευθύνουσας συμβούλου του Dance Umbrella. Το προφεστιβαλικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μια διακεκριμένη Συμβουλευτική Επιτροπή από την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Candice Wood, εκτελεστικής διευθύντριας και συνιδρύτριας της Georg Solti Accademia.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελείται από την Ελευθερία Ντεκώ (διακαλλιτεχνική δημιουργό που ειδικεύεται στον σχεδιασμό φωτισμών για παραστάσεις, αρχιτεκτονική και τέχνη), την Κατερίνα Ευαγγελάτου (καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου), τη Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφο και σκηνοθέτρια), την Κατερίνα Γρέγου (καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – ΕΜΣΤ), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (ντράμερ, συνθέτη και ενορχηστρωτή), τον Ευριπίδη Λασκαρίδη (χορογράφο/περφόρμερ, ιδρυτή της ομάδας Osmosis), τον Ηλία Παπαγεωργίου (αρχιτέκτονα, ιδρυτή και διευθυντή του PILA studio) και τον Κώστα Σπαθαράκη (επιμελητή, μεταφραστή και ιδρυτή των Εκδόσεων Αντίποδες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ