Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήταν αποτέλεσμα αφοσίωσης και συστηματικής προετοιμασίας. «Η αρχική μου κατάταξη ήταν 9η, και πιστεύω ότι όλα τα κορίτσια ήμασταν περίπου στο ίδιο επίπεδο. Χρειάστηκε πολύ υπομονή και ηρεμία, αλλά και καλή προετοιμασία για να φτάσω στην 3η θέση», αναφέρει. Παράλληλα, έχει να επιδείξει και την εξαιρετική της επίδοση στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής 2024, κατακτώντας τη 2η θέση στην 6η σκακιέρα (γυναίκες Κ20).

Το σκάκι δεν είναι εύκολο να συνδυαστεί με τις καθημερινές υποχρεώσεις, όμως η Μαρία παραδέχεται ότι το προτιμά από την πίεση που νιώθει με τις σπουδές και το φροντιστήριο. Η ίδια παραχωρεί χρόνο για προπόνηση και παιχνίδια όταν της το επιτρέπει το πρόγραμμα του σχολείου και των Πανελληνίων Εξετάσεων που προετοιμάζεται να δώσει αυτή τη χρονιά.
Η προετοιμασία για αγώνες περιλαμβάνει τη χρήση σκακιστικών προγραμμάτων, όπως το Chessbase και το Stockfish, που αναλύουν τις κινήσεις των αντιπάλων και βοηθούν στην κατανόηση των στρατηγικών. «Η προετοιμασία αφορά κυρίως το άνοιγμα του παιχνιδιού και την ανάλυση προηγούμενων παιχνιδιών», εξηγεί η Μαρία. Για να είναι κανείς καλός σκακιστής, τονίζει ότι πρέπει να διαθέτει κριτική σκέψη, καλή μνήμη και να είναι προσαρμοστικός ανάλογα με τις εξελίξεις της παρτίδας.
Με την τεχνολογία να επηρεάζει σχεδόν τα πάντα στη σύγχρονη εποχή, η Μαρία πιστεύει ότι το σκάκι εξακολουθεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη, ιδιαίτερα στα παιδιά. «Αναπτύσσει την κριτική σκέψη, την μνήμη, τη συγκέντρωση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων», τονίζει, προσθέτοντας ότι η κοινωνικοποίηση που προσφέρουν οι σκακιστικοί όμιλοι είναι ανεκτίμητη.
Αντιμετωπίζοντας την πίεση των Πανελληνίων και τις απαιτήσεις του σκακιού, η Μαρία διατηρεί το όνειρο της για το μέλλον της. «Ελπίζω να περάσω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και να ακολουθήσω σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων», λέει, με στόχο να εξετάσει τις επαγγελματικές της κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών της.
Για τα παιδιά και τους γονείς που σκέφτονται να εισάγουν τα παιδιά τους στον κόσμο του σκακιού, η Μαρία έχει ένα ισχυρό μήνυμα: «Το σκάκι είναι μια από τις καλύτερες ασχολίες για όλους, καθώς τους διδάσκει σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως η υπευθυνότητα και η διαχείριση του χρόνου τους».