Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

NASA: Δημοσιοποίησε ηχητικό ντοκουμέντο με «μουσική» από τον Δία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας 50 δευτερολέπτων από το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Τζούνο που αυτή την περίοδο επιχειρεί προσεγγίσεις στον Γανυμήδη, δορυφόρο του Δία, δημοσίευσε η NASA.

Η ηχογράφηση, που μοιάζει με ήχο υπολογιστή, ή ρομπότ, είναι ίσως το εντυπωσιακότερο από όσα έχει στείλει το Τζούνο όλα αυτά τα χρόνια που εξερευνά τον Δία και τους δορυφόρους του.

Το ηχητικό προήλθε από το όργανο μέτρησης συχνοτήτων του Τζούνο, το οποίο καταγράφει ραδιοκύματα και συχνότητες πλάσματος, τα οποία ανιχνεύτηκαν στην μαγνητική σφαίρα του Δία, τη «φούσκα» η οποία δημιουργεί τα σωματίδια που περιβάλουν τον πλανήτη.

Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία και ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα που έχει δική του μαγνητόσφαιρα.

«Το ηχητικό είναι ικανό να σε κάνει να νοιώσεις ότι είσαι πάνω στο Τζούνο και περνάς δίπλα από τον Γανυμήδη», είπε ο υπεύθυνος για τις έρευνες στο Δία, Σκοτ Μπόλντεν.

Λίγες μέρες πριν δώσει στη δημοσιότητα το ηχητικό, η NASA ανακοίνωσε ότι το Τζούνο θα βρεθεί μόλις 645 μίλια από την επιφάνεια του Γανυμήδη, το κοντινότερο που έχουμε βρεθεί σε αυτόν και μια μοναδική ευκαιρία να τον μελετήσουμε, μετά τη διέλευση του «Γαλιλαίου» το 2000.

Οι επιστήμονες μελετούν το ηχητικό και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την πραγματική σημασία της μεταβολής των συχνοτήτων.

Στο μεταξύ, το Τζούνο έδωσε και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως την παρατήρηση μιας σημαντικής μεταβολής στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, η οποία «μετακινεί» τον ισημερινό του Δία. Υπολογίζεται ότι ο ισημερινός του πλανήτη θα έχει κάνει μια πλήρη περιστροφή σε 350 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ