Σημαντικές αλλαγές στο Δίκτυο των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.) προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 7005/23.12.2025. Η απόφαση αφορά τόσο την απένταξη σχολικών μονάδων που δεν λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 2025-2026, όσο και την ένταξη νέων σχολείων, τα οποία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ως Ωνάσεια από τον Σεπτέμβριο του 2026, δηλαδή από το σχολικό έτος 2026-2027.
Ποια σχολεία απεντάσσονται από το Δίκτυο
Εκτός του Δικτύου ΔΗΜ.Ω.Σ. τίθενται σχολικές μονάδες που είχαν προβλεφθεί στο αρχικό πλαίσιο του ν. 5174/2025, αλλά δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσουν ως Ωνάσεια, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι απαιτούμενες διοικητικές και οργανωτικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, απεντάσσονται το 15ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών και το 15ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αθηνών στην περιοχή της Κυψέλης, το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Περάματος και το 1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Περάματος, το 6ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευόσμου και το 6ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς και το 6ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ρόδου. Οι σχολικές αυτές μονάδες παύουν πλέον να εντάσσονται στο πρόγραμμα των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων.
Ποια σχολεία εντάσσονται από το 2026
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε νέες εντάξεις σχολικών μονάδων στο Δίκτυο ΔΗΜ.Ω.Σ., με έναρξη λειτουργίας από το σχολικό έτος 2026-2027.
Στην Αττική εντάσσονται το 7ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αιγάλεω και το 3ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω. Στο Νότιο Αιγαίο εντάσσεται το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ρόδου, ενώ στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας εντάσσονται το 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Πύργου και το 2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Πύργου.
Ενιαία λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη σύνδεση των σχολικών μονάδων, ώστε να λειτουργούν ως ενιαίες εκπαιδευτικές δομές στο πλαίσιο των Ωνασείων σχολείων. Έτσι, το 7ο Γυμνάσιο Αιγάλεω συνδέεται οργανικά με το 3ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω, το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου με το αντίστοιχο Γενικό Λύκειο Ρόδου, ενώ ανάλογη σύνδεση προβλέπεται και για τα σχολεία του Πύργου Ηλείας.
Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση και τη σταδιακή επέκταση του Δικτύου των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων, συνδεδεμένων δομών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα λειτουργούν με ενιαίο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό προσανατολισμό από τη σχολική χρονιά 2026-2027.