Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνά η αντιπαράθεση μεταξύ Κολλεγίων και μη κρατικών πανεπιστημίων (ΝΠΠΕ), καθώς η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
Η αναφορά αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης των ΝΠΠΕ και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων όπως η αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και η παράβαση καθήκοντος.
Ζητήματα διαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Ένωση, ορισμένοι ελεγκτές που συμμετείχαν στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων διατηρούσαν στενές σχέσεις με τα πανεπιστήμια που έλεγχαν. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η Ένωση, δημιουργεί υπόνοιες για έλλειψη αντικειμενικότητας και πλήττει τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Η Πανελλήνια Ένωση αναφέρει ότι η πρωτοβουλία ελήφθη «με αίσθημα ευθύνης» και στόχο την προάσπιση της νομιμότητας και της ισονομίας στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος των ακαδημαϊκών θεσμών.