Παιδεία
Δυο σχολεία με ιστορία
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυσικού είναι φημισμένος, εκτός των άλλων, και για τη λειτουργία εντός των ορίων του δύο σχολείων με μεγάλη ιστορία, το Κολλέγιο Αθηνών και το Αρσάκειο Σχολείο.
Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα- Κολλέγιο Αθηνών Κολλέγιο Ψυχικού, Μπενάκειο Διδακτήριο
Το Κολλέγιο Αθηνών βρίσκεται στην οδό Στεφάνου Δέλτα 15 και ιδρύθηκε το 1925 από μία ομάδα φωτισμένων Ελλήνων με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα και με την υποστήριξη Αμερικανών φιλελλήνων, όπως ο Bert Hodge, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Στο ξεκίνημά του, το Κολλέγιο στεγάσθηκε σε ένα μισθωμένο κτίριο στην οδό Άνδρου 18. Το 1926, όμως, αγοράσθηκε μεγάλη έκταση στο Ψυχικό για την κατασκευή διδακτηρίου και ένα χρόνο αργότερα έγινε η τελετή θεμελιώσεως του κεντρικού κτιρίου, που αργότερα θα ονομαζόταν Μπενάκειο. Η επίβλεψη της κατασκευής ανατέθηκε στον Κ. Σγούτα και στον Κ. Κυριακίδη με γενικό εργολάβο τον Α. Αντωνόπουλο. Το 1928 άρχισε η λειτουργία του κτιρίου ενώ το Μάιο του 1929 έγινε η επίσημη τελετή εγκαινίων παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλων προσωπικοτήτων. Τρία χρόνια αργότερα, προστέθηκε στο βόρειο τμήμα του κτιρίου η Αίθουσα Χωρέμη, που φιλοξενεί ως σήμερα πολλές εκδηλώσεις ενώ το 1951 ολοκληρώθηκε η δυτική πτέρυγα. Έγιναν πολλές προσθήκες κτιρίων με κυριότερες αυτής της Βιβλιοθήκης, που είναι ανοικτή στο αναγνωστικό κοινό, του κτιρίου των Θετικών Επιστημών και τη δεκαετία του ’80 του Θεάτρου του Κολλεγίου. Το Μπενάκειο διδακτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Στόχος του Κολλεγίου, μέχρι σήμερα, είναι η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, που αποσκοπεί στην προσφορά πολύπλευρης παιδείας, στη διάπλαση νέων ανθρώπων με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ενεργών πολιτών με συναίσθηση κοινωνικής, όχι μόνο επαγγελματικής, ευθύνης.
Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία- Αρσάκειο Σχολείο
Στις 25 Ιουλίου 1836 ιδρύθηκε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαιδευτική πραγματικότητα του νεοσύστατου κράτους, τη στοιχειώδη εκπαίδευση του λαού και την έλλειψη σχολείων θηλέων. Πρόκειται για ένα κοινωφελές εκπαιδευτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι τρεις πρώτοι εμπνευστές της ιδέας της ίδρυσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ήταν ο παιδαγωγός Ι. Κοκκώνης, ο Διδάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος και ο ιερωμένος Μ. Αποστολίδης. Συνολικά 73 αγωνιστές της επανάστασης συμμετείχαν στην ίδρυσή της και η δράση της επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. Το 1958 αγοράστηκε από την Εταιρεία η κατοικία του Πρωθυπουργού Α. Μιχαλακόπουλου, επί της οδού Κοκκώνη, αρχικά για τη στέγαση του Οικοτροφείου και αργότερα των Γραφείων Διοίκησης. Υπήρξε όμως και ένας μεγάλος κύκλος δωρητών και ευεργετών, που στήριζαν την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία σε οικονομικό επίπεδο. Ο πιο σημαντικός ήταν ο Απόστολος Αρσάκης που καταγόταν από το Χοτάχοβα της Βορείου Ηπείρου. Χάρη στην πλουσιοπάροχη δωρεά του, η Εταιρεία είχε όλα τα μέσα για να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο έργο της, την ανέγερση σχολείων τα οποία ονόμασε Αρσάκεια προς τιμήν του. Το Αρσάκειο Σχολικό Κτίριο στο Ψυχικό, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο, κτίσθηκε το 1929-1930. Είναι κτίριο με γραμμική αρχιτεκτονική σύνθεση και με έντονη και χαρακτηριστική συμμετρία. Το σχολικό συγκρότημα περιλαμβάνει Ιερό Ναό σταυροειδή με τρούλο, που κατασκευάστηκε το 1935 σε σχέδια του αρχιτέκτονα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Α. Κριεζή, ο οποίος είχε αναλάβει την εκπόνηση των σχεδίων για την ανέγερση ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος των Αρσακείων Σχολείων. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936, αντικαθιστώντας τον ομώνυμο ναό του Αρσακείου Μεγάρου, τον οποίο είχε ιδρύσει και εξοπλίσει ο Απόστολος Αρσάκης στη μνήμη της συζύγου του Αναστασίας. Το ναό αγιογράφησε μεταξύ των ετών 1965-1968 ο αγιογράφος Ιωάννης Ψυχάκης. Στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού λειτουργεί, ακόμα, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1993 και περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές που προωθούν τις φυσικές επιστήμες. Σήμερα, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία σχεδιάζει και κατευθύνει το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων της και τις πολιτιστικές και πνευματικές δραστηριότητές τους. Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού έργου στηρίζεται στις διαχρονικές αξίες της κλασικής παιδείας σε συνδυασμό με τη σύγχρονη δυναμική της επιστήμης και της τεχνολογικής κατάρτισης.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πράσινο και Μνημεία (α μέρος)
Ένα θερινό σινεμά στην καρδιά της Φιλοθέης
To σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό
Μουσείο με μνήμες της Πόλης και της Μικράς Ασίας
Τρεις εκκλησίες στα μνημεία της πόλης
Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Ψυχικό
– Πηγή αποτέλεσε ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν