Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

«Το νέο σχολείο του αύριο, σήμερα!», της Νίκης Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο θα βρει το σχολείο με διαφορετική φιλοσοφία.

Η αλλαγή παραδείγματος που συντελείται αφορά, πρωτίστως, τον τρόπο που  μαθαίνουν τα παιδιά μας, με στόχο τη μετάβαση από ένα μοντέλο που δίνει έμφαση στην  αποστήθιση γνώσης και πληροφορίας σε ένα μοντέλο που καθοδηγείται από τα μαθησιακά αποτελέσματα, υιοθετώντας μια εξατομικευμένη, μαθητοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία. Βασικό οριζόντιο προσανατολισμό μας αποτελεί η υποστήριξη των μαθητών, ώστε να μαθαίνουν να είναι δημιουργικοί, να σκέφτονται κριτικά, να καλλιεργούν δεξιότητες για την αξιοποίηση και την παραγωγή νέας γνώσης και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Πρόκειται για ένα σχολείο σύγχρονο, ένα σχολείο για όλους, που παρέχει στις μαθήτριες και τους μαθητές μας όλα τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα για το παρόν και το μέλλον, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο:

  • Εξασφαλίζουμε θέση σε νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά της χώρας από την ηλικία των 4 ετών.
  • Εισάγουμε σε όλα τα νηπιαγωγεία δραστηριότητες και στα αγγλικά, μέτρο που ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι και εφαρμόζεται καθολικά από φέτος.
  • Εντάσσουμε στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με θεματικές όπως ο εθελοντισμός, η ρομποτική, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η επιχειρηματικότητα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, μετά την πιλοτική εφαρμογή τους σε 218 σχολεία κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Για το πρόγραμμα αυτό η χώρα μας βραβεύθηκε πρόσφατα από το Global Education Network Europe.
  • Αξιοποιούμε το κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, εμβαθύνοντας στις ψηφιακές δεξιότητες, ενισχύοντας τον εξοπλισμό των σχολείων, δίνοντας voucher 200 ευρώ για αγορά εξοπλισμού σε 560.000 δικαιούχους νέους μας 4-24 ετών.
  • Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας σχετικά με τη λειτουργία Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ενισχύοντάς τα και σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό τους, από 62 σε 112. Από φέτος, κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα έχει Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, δίνοντας ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να φοιτήσουν σε αυτά.
  • Για πρώτη φορά, ιδρύουμε Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που υλοποιούμε.
  • Θεσπίζουμε οριζόντιους κύκλους επιμόρφωσης, για όλους τους εκπαιδευτικούς μας, μία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας.
  • Εφαρμόζουμε την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως προς το εκπαιδευτικό της έργο, με βάση τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων.
  • Προσλαμβάνουμε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια μόνιμο προσωπικό, με 10.500 διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, σε συνέχεια των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας.
  • Ολοκληρώνουμε την επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, και προχωρούμε στη συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων.
  • Αναδεικνύουμε, με το παράλληλο μηχανογραφικό, τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση. Δίνουμε στους μαθητές της Γ’ Λυκείου δύο ισοβαρείς επιλογές: την κατάθεση τυπικού μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή/και κατάθεση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή σε ΔΙΕΚ. Συμπληρωματικά με την υλοποίηση του εμβληματικού νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Δεκέμβριος 2020), εξασφαλίζουμε ότι η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί μια ρεαλιστική διέξοδο για τους υποψηφίους μας.

Με τις αλλαγές στο σχολείο, δείχνουμε στην πράξη ότι στοχεύουμε υψηλότερα και μπορούμε καλύτερα.

Και παραδίδουμε στα παιδιά μας από τη νέα σχολική χρονιά ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο δίκαιο, πιο δημιουργικό, ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για πιο σφαιρική μόρφωση και θα δίνει στα παιδιά μας το καλύτερο, γιατί το αξίζουν.

 

*Η Νίκη Κεραμέως είναι Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ