Παιδεία
Έρχεται «εσωτερικό» Erasmus στα Πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων των πανεπιστημίων το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΑΙΘ για τα ΑΕΙ, ενώ έχει ήδη σταλεί επιστολή προς όλα τα πολιτικά κόμματα «για τη συζήτηση των βασικών ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου».
Μεταξύ των επερχόμενων ρυθμίσεων, είναι «εσωτερικό “Εrasmus” κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών και παροχή υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε πολίτες και φορείς, βιομηχανικά διδακτορικά και αλλαγές στον ΔΟΑΤΑΠ».
Ειδικότερα, περιλαμβάνεται, «η παροχή της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών μεταπτυχιακών και απασχόλησης εμπειρογνωμόνων από την αγορά εργασίας, εξορθολογισμός του καθεστώτος δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέσω εισαγωγής προϋποθέσεων αριστείας και κοινωνικών κριτηρίων».
«Η ίδρυση ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, δυνατότητα στελέχωσης με ερευνητές επί θητεία αμειβόμενους από ίδιους, ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους, προσέλκυση επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών και προώθηση δράσεων ανταλλαγής ερευνητών».
Παράλληλα, αλλάζει το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας «των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα πρότυπα ανωνύμων εταιριών συμφερόντων του Δημοσίου τομέα».
Επιπλέον, ενισχύεται ο ρόλος των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων, ενώ θα ιδρυθούν θερινά/χειμερινά προγράμματα σπουδών.
Σχετικά με τον ΔΟΑΤΑΠ, «μειώνεται η γραφειοκρατία» για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από ιδρύματα της αλλοδαπής, δηλαδή για φοιτητές εξωτερικού που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Ιδρύεται Μητρώο των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου, ενώ καταργείται η υποβολή ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.
Τέλος, «απελευθερώνεται η εισδοχή αλλοδαπών και Ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 μήνα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 εβδομάδες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις περιοχών από αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ – Αναλυτικές οδηγίες
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
-
Κεντρικό Θέμα5 ημέρες ago
ΕΣΠΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Η διαδικασία εγγραφής