Connect with us

Ελλάδα

Επανεξέταση του μητρώου ενεργειακών επιθεωρητών: Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ και οι προτάσεις για ένα δικαιότερο σύστημα

Published

on

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, όπως τροποποιήθηκαν με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/17806/1085 (ΦΕΚ 1228 Β/12.03.2025), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις του, όπως εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος.

Η κεντρική θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι ότι όλοι οι μηχανικοί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να επαναφερθεί η κατηγοριοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών σε τρεις βαθμίδες (Α’, Β’, Γ’). Όπως επισημαίνεται, η κατάργηση αυτών των κατηγοριών υποβαθμίζει τη δυνατότητα διαφοροποίησης των κτηρίων βάσει μεγέθους και πολυπλοκότητας. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένα μικρό κατάστημα και ένα νοσοκομείο να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια.

Επίσης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκφράζει έντονη αντίρρηση με την αυθαίρετη σύνδεση της εμπειρίας μόνο με τα τετραγωνικά μέτρα των επιθεωρούμενων ακινήτων, τονίζοντας πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η πολυπλοκότητα των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για σεβασμό στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, όπως ορίζονται από το ΠΔ 99/2018.

Στις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ περιλαμβάνεται και η καθιέρωση υποχρεωτικών και δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αποκλειστικά από το ΤΕΕ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ποιότητα των εκδιδόμενων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), η οποία θεωρείται χαμηλή, κυρίως λόγω των πιεσμένων αμοιβών αλλά και της έλλειψης επαρκούς εκπαίδευσης.

Σημαντική είναι και η πρόταση για έκδοση ΠΕΑ σε νέα κτήρια μόνο μετά από κλήρωση του επιθεωρητή, στα πρότυπα των Ελεγκτών Δόμησης, για διασφάλιση της αντικειμενικότητας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ακόμη πως πρέπει να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για την υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, ιδίως στις ανώτερες κατηγορίες κτηρίων, ώστε να αποφεύγεται η έκδοση ΠΕΑ χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των κρίσιμων ενεργειακών υποσυστημάτων.

Για την αξιολόγηση των επιθεωρητών, προτείνεται ένα σύστημα βαθμολόγησης που θα περιλαμβάνει:

  • Την επιτυχία σε εξετάσεις (3 βαθμοί)

  • Την ειδικότητα και τα δικαιώματα υπογραφής ΜΕΑ (2 βαθμοί)

  • Τη συμμετοχή σε σεμινάρια (1,5 βαθμός)

  • Την εμπειρία σε επιθεωρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία (έως 4 βαθμούς)

Με βάση το παραπάνω σύστημα, ορίζονται και τα κριτήρια κατάταξης των επιθεωρητών στις κατηγορίες Α’, Β’ και Γ’, συνδέοντας την εμπειρία, την τεκμηριωμένη γνώση και την εξειδίκευση με την επαγγελματική εξέλιξη.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραμένει διαθέσιμο για περαιτέρω συνεργασία και συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δίκαιου πλαισίου για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, προς όφελος της ποιότητας, της διαφάνειας και της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού αποθέματος της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ