Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026
14.9 C
Athens
Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026

    Αυξήσεις μισθών έως 20% στον επισιτισμό με νέα κλαδική σύμβαση

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σημαντικές αυξήσεις μισθών και θεσμικές αλλαγές φέρνει η νέα διετής κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τους κοινωνικούς εταίρους. Η συμφωνία αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, ταβέρνες και συναφείς επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, σε μια περίοδο που η τουριστική σεζόν βρίσκεται προ των πυλών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί από τη ΓΣΕΒΕΕ και τη ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), προβλέπει αυξήσεις 8% για το 2026 και επιπλέον 4% για το 2027.

    Οι βασικές αλλαγές στη νέα σύμβαση

    Πέρα από τις αυξήσεις στους μισθούς, η νέα κλαδική σύμβαση εισάγει και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.

    Η πρώτη αλλαγή αφορά την αυτόματη επέκταση της σύμβασης σε ολόκληρο τον κλάδο, χωρίς να απαιτείται πλέον η απόδειξη ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούν το 40% των επιχειρήσεων, όπως προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο.

    Η δεύτερη αφορά τη μετενέργεια της σύμβασης, δηλαδή τη συνέχιση ισχύος των βασικών όρων της ακόμη και μετά τη λήξη της, μέχρι να υπογραφεί νέα συμφωνία.

    Η τρίτη και ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή είναι η ρητή αναγνώριση της έκτης ημέρας εργασίας ως πρόσθετης απασχόλησης, η οποία θα αμείβεται με προσαύξηση 10% στο ημερομίσθιο.

    Οι αυξήσεις μισθών ανά ειδικότητα

    Οι αυξήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ειδικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και κοντά στο 20%.

    Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στους βοηθούς σερβιτόρους, όπου ο βασικός μισθός αυξάνεται από 784,30 ευρώ σε 940 ευρώ, δηλαδή περίπου 19,85%.

    Για το προσωπικό γενικών καθηκόντων οι αποδοχές αυξάνονται από 819 ευρώ σε 930 ευρώ, αύξηση περίπου 13,55%.

    Στην κουζίνα οι μισθοί των μαγείρων Α΄ και Β΄ κατηγορίας ανεβαίνουν από 864,05 ευρώ σε 950 ευρώ, αύξηση περίπου 9,95%.

    Για μάγειρες Γ΄ κατηγορίας, μπουφετζήδες, λαντζέρηδες και ψήστες οι αποδοχές αυξάνονται από 855,75 ευρώ σε 940 ευρώ, δηλαδή περίπου 9,85%.

    Παρόμοια αύξηση κοντά στο 10% προβλέπεται και για τους μπάρμαν, των οποίων ο βασικός μισθός διαμορφώνεται επίσης στα 950 ευρώ.

    Στους σερβιτόρους η αύξηση είναι μικρότερη, καθώς οι αποδοχές ανεβαίνουν από 990 ευρώ σε 1.050 ευρώ, δηλαδή περίπου 6%.

    Τα επιδόματα και οι τριετίες

    Στις βασικές αποδοχές προστίθενται και τα επιδόματα που προβλέπει η σύμβαση.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το επίδομα γάμου 10%, το ανθυγιεινό επίδομα 10%, το επίδομα ταμείου 5% και το επίδομα σπουδών που κυμαίνεται από 6% έως 15%.

    Σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι τριετίες, οι οποίες προσθέτουν προσαύξηση 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας. Οι τριετίες είχαν «παγώσει» από το 2012 έως το 2024, αλλά πλέον ενεργοποιούνται ξανά, επιτρέποντας σε πολλούς εργαζόμενους να δουν επιπλέον αυξήσεις στους μισθούς τους.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ