Πολιτική
«Δίπορτο» ΓΑΠ για νέο στεφάνι με τον Αλέξη
Πλήθος σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δείχνει ότι επιθυμεί την ολική επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η φημολογία εντάθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι επιδίωξη του είναι να βγει από το πολιτικό περιθώριο.
Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται, ότι η συζήτηση που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αφορούσε στον εκλογικό νόμο, αλλά δεν περιορίστηκε σ’ αυτόν, καθώς είχε ευρύτερο χαρακτήρα.
Όσοι γνωρίζουν, τονίζουν ότι ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός έχουν στην παρούσα φάση ανάγκη ο ένας τον άλλο και δεν κρύβουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.
Ειδικότερα:
1. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει γενναίο άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να ηγεμονεύσει στο χώρο.
2. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να κάνει πράξη το come back του και στην προσπάθειά του αυτή αναζητά νέες συμμαχίες.
“Δίπορτο”
Στο ερώτημα με ποιον θέλει να συμμαχήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, καθαρή απάντηση δεν υπάρχει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά δείχνει να του έχει κλείσει την πόρτα, ενώ ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι όσο παραμένει στο κόμμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η επιστροφή του είναι μάλλον αδύνατη.
Το 2ο πολιτικό του στεφάνι, που ήταν η ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος, αφού οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, τον θεώρησαν ως τον βασικό υπεύθυνο για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.
Ο ίδιος βέβαια πιστεύει, ότι οι δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έλαβε ήταν υποχρεωτικές και οι εξελίξεις τον έχουν δικαιώσει.
Τώρα αναζητά το 3ο πολιτικό στεφάνι, αλλά επειδή έχει καταλάβει ότι η επιστροφή του δεν είναι εύκολη, επιλέγει κυκλωτικές κινήσεις τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι το “δίπορτο” του πρώην πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει και την ολική επαναφορά του και δεν αποκλείουν ακόμη και συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Άλλωστε πολλά παπανδρεϊκά στελέχη (Μπόλαρης, Τζάκρη κλπ) έχουν ήδη κυβερνητικό πόστο, ενώ άλλα (Ρέππας. Καστανίδης) ακούγεται ότι είναι έτοιμα να πάρουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, υποχρεώνει την Φώφη Γεννηματά να τον επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ για να μη χάσει το brand name που λέγεται Παπανδρέου.
Νέος διπολισμός
Στο ερώτημα γιατί ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη έναν πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είναι και απαξιωμένος πολιτικά, η απάντηση έχει σχέση με το νέο διπολισμό που θέλει να χτίσει.
Ο πρωθυπουργός έχει κατανοήσει ότι το όνομα Παπανδρέου έχει ακόμη και σήμερα ισχυρούς συμβολισμούς στον κόσμο που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και το κατέστησε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Υπό αυτή την έννοια, είναι υποχρεωμένος να συνομιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό συνομιλεί από θέση ισχύος με τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» ψηφοφόρους.
Όπως ο Ανδρέας
Στα πηγαδάκια της Βουλής δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας υιοθετεί την τακτική που ακολούθησε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου από το 1977 έως το 1981 για να αλώσει το Κέντρο.
Την περίοδο εκείνη, ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, επέβαλε στα ψηφοδέλτια του κινήματος μια σειρά στελεχών όπως ο Γιάννης Ζίγδης, ο Γεώργιος Μαύρος και ο Σάκης Πεπονής.
Με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να απευθυνθεί στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους του Κέντρου και να πετύχει μια μεγαλειώδη νίκη, που τον έκανε πρωθυπουργός το 1981 με ποσοστό 48%.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να θέλει να κάνει τώρα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι μετά τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει την Κεντροαριστερά.
Υπ’ αυτή την έννοια, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό να συμπορευτεί με εκπροσώπους της Σοσιαλδημοκρατίας όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Φώτης Κουβέλης.
Στην ουσία σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προς τη Ν.Δ., που θα είναι ο ένας πόλος και ο ίδιος να συμμαχήσει με άλλες δυνάμεις του χώρου που θα συγκροτήσουν το δεύτερο.
Εάν όλα αυτά γίνουν πράξη, ο κ. Τσίπρας δηλαδή, επιβάλει στην πράξη το νέο διπολισμό και καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχη πολιτική δύναμη ακόμη και εάν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.
Συνέδριο
Σε κάθε περίπτωση, η τράπουλα ανακατεύεται, αλλά ουδείς για την ώρα είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να πάρει θέση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι θα τον ενδιέφερε να ηγηθεί εκ νέου της Κεντροαριστεράς, κάτι που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις που κάνει αυτή την επιδίωξη έχουν.
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο ως το τέλος Νοεββρίου, όταν θα ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάνει το άνοιγμα του στην Κεντροαριστερά.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας9 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν