Σάββατο, 11 Απριλίου, 2026
16.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Απριλίου, 2026

    Καταθέσεις στα 207,5 δισ. και νέες χρεώσεις τραπεζών στους λογαριασμούς

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2011 έχουν επιστρέψει οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, την ώρα που οι τράπεζες προχωρούν σε αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους, εισάγοντας σταδιακά μηνιαίες χρεώσεις ακόμη και για βασικούς λογαριασμούς.

    Το συνολικό υπόλοιπο καταθέσεων ανέρχεται σε 207,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ευρώ και περίπου 7,2 δισ. ευρώ σε άλλα νομίσματα, αποτυπώνοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά την πολυετή κρίση.

    Πού κατευθύνονται οι καταθέσεις

    Οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διατηρούν καταθέσεις ύψους 48,9 δισ. ευρώ, με τη μεγάλη πλειονότητα – περίπου 37 δισ. ευρώ – να βρίσκεται σε καταθέσεις μίας ημέρας, γεγονός που δείχνει προτίμηση στη ρευστότητα και την άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια.

    Ακόμη μεγαλύτερο είναι το μερίδιο των νοικοκυριών, τα οποία μαζί με μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κατέχουν συνολικά 154,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, 119,1 δισ. ευρώ είναι σε καταθέσεις μίας ημέρας, ενώ μικρότερα ποσά κατευθύνονται σε προθεσμιακές ή άλλες μορφές.

    Η εικόνα αυτή δείχνει ότι, παρά την επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, η ανάγκη για ευελιξία και ασφάλεια παραμένει κυρίαρχη.

    Νέες χρεώσεις στους λογαριασμούς

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας, οι τράπεζες αναζητούν νέες πηγές εσόδων, εισάγοντας σταδιακά μηνιαίες χρεώσεις για βασικές υπηρεσίες.

    Οι χρεώσεις αυτές κυμαίνονται από 60 έως 80 λεπτά τον μήνα και σηματοδοτούν τη μετάβαση από το μοντέλο δωρεάν τήρησης λογαριασμών σε ένα σύστημα συνδρομητικών υπηρεσιών.

    Παρότι το κόστος φαίνεται χαμηλό σε ατομικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πελατειακή βάση μεταφράζεται σε σημαντικά και σταθερά έσοδα για τα τραπεζικά ιδρύματα.

    Αντιδράσεις για την επιβάρυνση

    Η εφαρμογή των νέων χρεώσεων προκαλεί αντιδράσεις, καθώς αρκετοί καταθέτες εκφράζουν ανησυχίες για έμμεση επιβάρυνση, κυρίως για όσους διατηρούν απλούς λογαριασμούς ή χαμηλά υπόλοιπα.

    Σε μια περίοδο όπου η αυξημένη ρευστότητα δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας, οι τράπεζες επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τα έσοδά τους, ωστόσο το νέο μοντέλο δημιουργεί νέα δεδομένα για τους πελάτες.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ