Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα έως τον Σεπτέμβριο – ή και νωρίτερα αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν. Μιλώντας στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ξεκαθάρισε ότι το εγχείρημα δεν θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα και θα αναπτυχθεί «στην κοινωνία».
Όπως τόνισε, η συμμετοχή στο νέο πολιτικό σχήμα θα είναι ανοιχτή, αλλά χωρίς όρους ή «προκρατημένες θέσεις», επιδιώκοντας, όπως είπε, μια νέα πολιτική δυναμική πέρα από τα παραδοσιακά κομματικά μοντέλα.
Στόχος η δημιουργία νέου πολιτικού πόλου
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται έναν αξιόπιστο αντίπαλο πόλο.
Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε μάλιστα σε «ταύτιση» και «όσμωση» με τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποδυναμώνει την αξιοπιστία του ως αντιπολιτευτικής δύναμης.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι «δεν χρωστάνε στις τράπεζες, αλλά ανήκουν σε αυτές», λόγω των υψηλών δανείων τους.
Το πολιτικό στίγμα και οι προτεραιότητες
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό πλαίσιο του νέου κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος είναι η σύγκλιση τριών βασικών ρευμάτων: της ριζοσπαστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.
Τόνισε ότι το εγχείρημα δεν θα είναι «start up», αλλά αποτέλεσμα οργανωμένης προετοιμασίας, με συγκεκριμένα πρόσωπα, θέσεις και προγραμματικές διακηρύξεις. Όπως είπε, η τελική ανακοίνωση θα γίνει όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, χωρίς αιφνιδιασμούς.
Σφοδρή κριτική στον Μητσοτάκη για σκάνδαλα και υποκλοπές
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές.
Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, τον αριθμό κυβερνητικών στελεχών που έχουν παραιτηθεί λόγω σκανδάλων, κάνοντας λόγο για κρίση αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των υποκλοπών, καλώντας τον πρωθυπουργό να κατονομάσει τους υπεύθυνους εφόσον ο ίδιος δηλώνει άγνοια.
Κάνοντας αναφορά στην υπόθεση του Ρίτσαρντ Νίξον στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο η παρακολούθηση, αλλά η ενδεχόμενη συγκάλυψη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε αποκαλύψεις και απόδοση ευθυνών, δύσκολα θα αποφύγει τη λογοδοσία.