Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2026
17.7 C
Athens
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2026

    Κακοκαιρία ERMINIO: Κόκκινος συναγερμός σε Αττική, Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε τροχιά έντονης επιδείνωσης μπαίνει ο καιρός στη χώρα, καθώς το σύστημα ERMINIO, που κινείται από τη δυτική Μεσόγειο προς τα νοτιοανατολικά, αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Απριλίου. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες, οι πολύ ισχυροί άνεμοι και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας χώρας.

    Ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αναμένονται στην Αττική, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στα Δωδεκάνησα, όπου έχουν εκδοθεί ακόμη και κόκκινες προειδοποιήσεις. Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, απευθύνοντας συστάσεις προς τους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων και λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

    Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία

    Για την Τετάρτη 1 Απριλίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου. Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, ενώ στην ίδια ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσεται και η Αττική μέχρι το βράδυ.

    Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, κυρίως τα βόρεια τμήματα, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα. Στα Δωδεκάνησα η επιδείνωση θα είναι ακόμη πιο έντονη, με κόκκινη προειδοποίηση. Παράλληλα, στην ανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ, ενώ τοπικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων οι ριπές θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.

    Την ίδια ημέρα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα βαρύ σκηνικό σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο την Πέμπτη

    Την Πέμπτη 2 Απριλίου, το κύμα κακοκαιρίας μετατοπίζεται και επιμένει κυρίως στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, όπου οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα διαρκέσουν από τις πρωινές ώρες έως αργά τη νύχτα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η Κρήτη, κυρίως τα δυτικά και νότια τμήματά της, επίσης με κόκκινη προειδοποίηση από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα.

    Πορτοκαλί προειδοποίηση ισχύει για την ανατολική Θεσσαλία, ειδικά σε Λάρισα και Μαγνησία μαζί με τις Σποράδες, έως το μεσημέρι της Πέμπτης, αλλά και για περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπως η Πιερία, η Ημαθία, η Χαλκιδική και οι Σέρρες από το πρωί έως αργά το απόγευμα.

    Νέα επιδείνωση προβλέπεται επίσης για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα, ενώ στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα είναι έντονα τόσο τις πρώτες ώρες της ημέρας όσο και εκ νέου από το απόγευμα.

    Συστάσεις Πολιτικής Προστασίας και αυξημένη ετοιμότητα

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε επιφυλακή όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς μηχανισμούς, τις περιφέρειες και τους δήμους, ενώ η Πυροσβεστική ενεργοποίησε το επιχειρησιακό της σχέδιο για πλημμύρες, χιονοπτώσεις και συνοδά φαινόμενα.

    Οι πολίτες καλούνται να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον αέρα, να ελέγξουν ότι λούκια και υδρορροές λειτουργούν κανονικά και να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους, ρέματα και πλημμυρισμένους δρόμους. Ιδιαίτερη προσοχή ζητείται και σε παράκτιες περιοχές, σε υπαίθριες εργασίες και σε κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων φαινομένων.

    Συστάσεις έχουν δοθεί και για περιπτώσεις έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, χαλαζόπτωσης, χιονόπτωσης και παγετού, με έμφαση στον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά στις ώρες αιχμής της κακοκαιρίας. Για όσους είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν, συνιστάται ενημέρωση για την κατάσταση του οδικού δικτύου, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων όπου απαιτείται και προτίμηση μετακινήσεων μέσα στην ημέρα.

    Η κακοκαιρία ERMINIO αναμένεται να δοκιμάσει την αντοχή υποδομών και πολιτών για τουλάχιστον δύο 24ωρα, με τις αρχές να ζητούν αυξημένη προσοχή και πιστή τήρηση των οδηγιών προστασίας.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ