Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026
12.6 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026

    Πεζοτροχοβολτα 2026: Μαθητές και πολίτες διεκδικούν βιώσιμη κινητικότητα στη Νέα Φιλαδέλφεια

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Πλήθος ανθρώπων – μαθήτριες και αθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, μέλη συλλόγων – συμμετείχαν στη 2η ΠεζοτροχοΒΟΛΤΑ ΧΑΡΑΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ την Κυριακή 22 Μαρτίου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο των πόλεων.

    Οι συμμετέχοντες διέσχισαν τις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, με ποδήλατα, πατίνια, καροτσάκια με παιδιά σε μία διαδρομή κοντά 5 χιλιόμετρα. Στόχος η προστασία του δημόσιου χώρου και η διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού αστικού σχεδιασμού.

    Προηγήθηκε η ομάδα με τα ποδήλατα προχωρώντας με ταχύτητα τζόκινγκ, έτσι ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν ακόμη και οι λιλιπούτειες/οι της τροχοπαρέας. Ζωηρές πεταλιές γέμισαν με χρώμα τις γειτονιές, ξάφνιασαν ευχάριστα τους κατοίκους και τους περαστικούς.

     

    Ακολουθήσαν οι πεζές και οι πεζοί, μία εξίσου δυναμική παρέα, με το πανό στην κεφαλή της πορείας και την ντουντούκα να δίνει το ρυθμό της χαράς. Κάποιοι μεγάλοι μάλιστα εκμυστηρεύτηκαν πως γνώρισαν γειτονιές της πόλης που δεν είχαν δει ποτέ.

    «Και φέτος καταλάβαμε το οδόστρωμα, πήραμε χώρο από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές, προβάλλοντας την ανάγκη η πόλη να γίνει (πιο) ανθρώπινη. Υπήρξαν οδηγοί που δυσανασχέτησαν, λίγοι ομολογουμένως. Η συχνά επιθυμητή εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα!» δήλωσαν οι διοργανωτές.

    Την υλοποίηση της δράσης στήριξαν οι σύλλογοι: SOS Τροχαία Εγκλήματα, Πρωτοβουλία ΠΕΖΗ, Μαμάδες στο δρόμο, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Παρατηρητήριο για την οδική ασφάλεια,  ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ κοινότητα.

    Ειδικότερα η συντονιστική ομάδα των εκπαιδευτικών της ΠΕΖΟΤΡΟΧΟΒΟΛΤΑΣ αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Το κυρίαρχο αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο δείχνει να έχει χρεοκοπήσει, αφού έχει επιβαρύνει τις πόλεις με καυσαέρια, θόρυβο, ασχήμια, εκνευρισμό, άγχος….  Αδιέξοδο! Και όμως το γκάζι είναι ακόμη πατημένο! Επιπλέον, το μοντέλο αυτό έχει προσφέρει κυρίαρχη θέση στο δίκαιο της πυγμής.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άνθρωποι με αναπηρία που αποτελούν σημαντική μερίδα του πληθυσμού (10 έως 15%): στην ουσία έχει καταστρατηγηθεί το δικαίωμά τους για ανεμπόδιστη και ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Αλήθεια, πόσους βλέπουμε να κυκλοφορούν μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό; Άλλο παράδειγμα οι διαβάσεις: η προτεραιότητα των πεζών ακόμη και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού παραβιάζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εποχούμενων. Αλλά και το πρόσφατα θεσμοθετημένο όριο των 30 χιλιομέτρων ως γενικό όριο στις πόλεις, που παρότι με έρευνες σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού έχει συμβάλλει στη μείωση των θυμάτων από τροχαία, έχει εγείρει πολλές ατεκμηρίωτες όμως αντιρρήσεις.

    Άρα είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να φροντίσει η Πολιτεία για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου από τις κάθε είδους αυθαιρεσίες. Ο κύριος Δήμαρχος μάλιστα στην ομιλία του πριν από την έναρξη της βόλτας τόνισε την ανάγκη σεβασμού στα δικαιώματα των πεζών. Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Οι μετακινήσεις στις πόλεις να γίνονται κατά προτεραιότητα με τα πόδια και το ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες. Να προσφέρονται αξιόπιστες, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές συγκοινωνίες. Να απολαμβάνουν οι πολίτες ελεύθερους όμορφους χώρους πρασίνου.

    Υ.Γ. Την Κυριακή ξεκίνησε να διακινείται κείμενο συλλογής υπογραφών με αιτήματα για: περισσότερο πράσινο, χώρους για πεζές/ούς και για ποδηλάτισσες/τες, προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές. Μπορούν να υπογράφουν και μαθήτριες μαθητές, αφού αυτές και αυτούς κυρίως αφορά! Το κείμενο με τις υπογραφές – ευελπιστούμε πολλές εκατοντάδες – θα κατατεθεί στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.»

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ