Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2026
10.7 C
Athens
Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2026

    Εκδηλώσεις μνήμης στα Τέμπη: Δρόμος μνήμης και μοτοπορεία για τα θύματα

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν και φέτος στις δράσεις μνήμης για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ο 3ος Δρόμος Μνήμης Τεμπών, με διαδρομές 30, 15 και 5 χιλιομέτρων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, ενώ παράλληλα εκατοντάδες μοτοσικλετιστές πραγματοποίησαν συμβολική πορεία από τα Μάλγαρα έως τα Τέμπη, αποτίοντας φόρο τιμής στους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε ο Δρόμος Μνήμης Τεμπών, μια αθλητική πρωτοβουλία με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, η οποία έχει στόχο να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η συμμετοχή των δρομέων ήταν σημαντική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 400 άτομα έλαβαν μέρος στις τρεις διαφορετικές διαδρομές των 30, 15 και 5 χιλιομέτρων.

    Τη διοργάνωση του αγώνα ανέλαβε ο Σύλλογος Δρομέων Φαλάνης, σε συνεργασία με το αθλητικό site Sportofrunning. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με τη συναίνεση των οικογενειών και των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος, γεγονός που υπογραμμίζει τον συμβολικό και τιμητικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας. Σκοπός της δράσης ήταν να αποτελέσει έναν διαφορετικό τρόπο μνήμης και τιμής προς τους ανθρώπους που χάθηκαν, συνδέοντας τον αθλητισμό με την ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης.

    Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου Ζαχάρεως, στο 2ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας – Συκουρίου. Από εκεί οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν τη διαδρομή τους με τελικό προορισμό το σημείο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Ο τερματισμός πραγματοποιήθηκε στο λεγόμενο «σημείο μηδέν» του δυστυχήματος στα Τέμπη, έναν χώρο που έχει αποκτήσει ιδιαίτερο συμβολισμό για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης.

    Μετά τον τερματισμό, δρομείς, συγγενείς θυμάτων και παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν στον χώρο του δυστυχήματος, όπου κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα. Η συγκίνηση ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Φαλάνης, Γεωργία Γκόγια, αναφέρθηκε επίσης στον Γεράσιμο, σημειώνοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές όλων τον συνοδεύουν, με την ευχή να καταφέρει να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει σύντομα κοντά στην οικογένειά του.

    Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου πραγματοποιήθηκε και μια δεύτερη δράση μνήμης, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή μοτοσικλετιστών. Από νωρίς το πρωί διοργανώθηκε συμβολική μοτοπορεία από τα Μάλγαρα έως τα Τέμπη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 δίκυκλα και συνολικά 750 αναβάτες. Η πορεία είχε επίσης έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας.

    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και είχε ως βασικό στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς τις οικογένειες των θυμάτων. Οι συμμετέχοντες κινήθηκαν οργανωμένα στη διαδρομή από τα Μάλγαρα έως τα Τέμπη, μεταφέροντας ένα μήνυμα μνήμης αλλά και ενότητας.

    Οι διοργανωτές της μοτοπορείας υπογράμμισαν τον συμβολισμό της δράσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ενώνουμε τις μηχανές, τις ψυχές και τις καρδιές μας για τα Τέμπη». Με τη φράση αυτή θέλησαν να εκφράσουν την κοινή επιθυμία όλων όσοι συμμετείχαν να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων, ιδιαίτερα σε μια χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται τρία χρόνια από το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης, τόσο μέσω της αθλητικής διοργάνωσης όσο και μέσω της μοτοπορείας, αποτέλεσαν έναν ακόμη τρόπο συλλογικής τιμής προς τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι συμμετέχοντες επιδίωξαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή και ότι η κοινωνία συνεχίζει να τιμά την απώλειά τους.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ