Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2026
16.3 C
Athens
Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2026

    Νέοι ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ: Αυτόματη αντιστοίχιση και «πάγωμα» μεταβολών έως 10 Μαρτίου

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε μια μαζική αλλαγή που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προχωρά η ΑΑΔΕ, με την αυτόματη αντιστοίχιση των παλαιών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο νέο, πανευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης.

    Η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2026 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Στο διάστημα αυτό, οι ψηφιακές εφαρμογές Μητρώου δεν επιτρέπουν ενάρξεις, μεταβολές ή διακοπές εργασιών, καθώς το σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση.

    Αυτόματη αντιστοίχιση χωρίς ενέργεια, αλλά με υποχρέωση ελέγχου

    Η αντιστοίχιση γίνεται κεντρικά και αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τον φορολογούμενο. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωσή της, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να ελέγξουν ποιος νέος ΚΑΔ έχει αποδοθεί στη δραστηριότητά τους και να προχωρήσουν σε διόρθωση ή αλλαγή, εφόσον χρειάζεται, έως την 1η Ιουνίου 2026 χωρίς καμία κύρωση.

    Η υποχρέωση αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες (ημεδαπές ή αλλοδαπές) που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών, δηλαδή όσους διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ επιχείρησης/επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Πώς θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι και πού βλέπουν τους νέους ΚΑΔ

    Μετά την ολοκλήρωση της αντιστοίχισης, κάθε επαγγελματίας θα λάβει σχετική ενημέρωση με μήνυμα στο myAADE (Μητρώο & Επικοινωνία – Τα Μηνύματά μου) και email στη δηλωμένη διεύθυνση.

    Η επισκόπηση των νέων ΚΑΔ θα γίνεται από τις ψηφιακές εφαρμογές Μητρώου της ΑΑΔΕ, αφού επαναλειτουργήσουν (μετά τις 10 Μαρτίου), στη διαδρομή: myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Βεβαιώσεις Μητρώου – Τρέχουσα Εικόνα Οντότητας/Επιχείρησης.

    Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου

    Αν ο νέος ΚΑΔ που προέκυψε δεν αποτυπώνει σωστά τη δραστηριότητα, δίνεται δυνατότητα υποβολής δήλωσης διόρθωσης/αλλαγής έως την 1η Ιουνίου 2026 χωρίς πρόστιμο, με ημερομηνία δήλωσης την ημερομηνία της αυτόματης αντιστοίχισης. Για αλλαγές μετά την 1η Ιουνίου 2026, προβλέπονται κυρώσεις βάσει του άρθρου 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

    Η διόρθωση θα υποβάλλεται ψηφιακά στη διαδρομή: myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου – Στοιχεία Επιχείρησης ή/και Στοιχεία Εγκατάστασης Εσωτερικού – Νέα Δήλωση.

    Ειδικές περιπτώσεις και «Τα Αιτήματά μου»

    Για περιπτώσεις όπου δεν διενεργήθηκε αυτόματη αντιστοίχιση ενώ είχε γίνει αντιστοίχιση βάσει ΚΑΔ 2008, προβλέπεται ειδικό αίτημα έως την 1η Ιουνίου 2026 μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στο myAADE, στη θεματική ενότητα Μητρώο, με διαφορετική επιλογή ανάλογα με το αν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο/οντότητα.

    Επίσης, για αναδρομικές αλλαγές ΚΑΔ που αφορούν περίοδο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026, η υποβολή (μετά την 1η Μαρτίου) γίνεται επίσης μέσω «Τα Αιτήματά μου», με επισύναψη του εντύπου Δ211 και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ