Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
16.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση της Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Στη σημασία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ομόφωνη υιοθέτηση και επικύρωση από την UNESCO, στις 12 Νοεμβρίου 2025, της ανακήρυξης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Όπως τόνισε, πρόκειται για «απόφαση ιστορικής σημασίας» που αναγνωρίζει διεθνώς τη μοναδική και ανεκτίμητη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι «η διεθνής αυτή αναγνώριση επιβεβαιώνει τον παγκόσμιο ρόλο μιας γλώσσας με διαδρομή χιλιάδων ετών, που στήριξε τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και τη δημοκρατία», προσθέτοντας πως η ελληνική γλώσσα «δεν είναι μνημείο του παρελθόντος, αλλά ένα ζωντανό ποτάμι σκέψης και δημιουργίας που ενώνει γενιές και πολιτισμούς», συμμετέχοντας δυναμικά στον ψηφιακό κόσμο και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ήδη στείλει εγκύκλιο στα σχολεία, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να αποτελέσει αφετηρία δράσεων σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι ο φετινός εορτασμός δεν περιορίζεται σε μία ημέρα, αλλά σε μια ολόκληρη χρονιά αφιερωμένη στη γλώσσα.

    Στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πολιτικές για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντάς την «σταθερή και διαχρονική προτεραιότητα» του υπουργείου. Όπως ανέφερε, μέσω των αποσπάσεων εκπαιδευτικών καλύπτονται οι ανάγκες περίπου 40.000 μαθητών παγκοσμίως, ενώ στο εξωτερικό υπηρετούν 752 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 40 ωρομίσθιοι. Παράλληλα, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του επιτόπιου προσωπικού.

    Η υπουργός στάθηκε και στον έγκαιρο προγραμματισμό για τα επόμενα σχολικά έτη, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις αποσπάσεων για το 2025-2026 εκδόθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ έχει ήδη εκδοθεί και η εγκύκλιος για την παράταση των αποσπάσεων για το 2026-2027. Παράλληλα, έχουν διανεμηθεί 145.805 αντίτυπα σχολικών βιβλίων σε μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

    Οι προκλήσεις και οι απαντήσεις του υπουργείου

    Η κ. Ζαχαράκη αναγνώρισε ότι παραμένουν προκλήσεις, όπως η αδυναμία πλήρους κάλυψης όλων των αναγκών και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε χώρες με υψηλό κόστος ζωής, επισημαίνοντας ότι το ειδικό επιμίσθιο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Τόνισε επίσης ότι οι ανάγκες της σύγχρονης ομογένειας αλλάζουν, με αυξημένη κινητικότητα και ζήτηση για πιο ευέλικτες μορφές διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

    Απαντώντας σε αυτές τις προκλήσεις, η υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο επανασχεδιάζει πολιτικές με πιο σύγχρονη και ευέλικτη λογική, συνεχίζοντας τη συστηματική ενίσχυση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, που πλέον φτάνουν τα 230 αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της καταβολής του ειδικού επιμισθίου και εξετάζεται η δυνατότητα αύξησής του, ενώ αναμορφώνεται και η διαδικασία επιλογής των Συντονιστών Εκπαίδευσης.

    Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα ψηφιακά εργαλεία, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελληνομάθειας στο Ψηφιακό Φροντιστήριο και την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας από ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το Study in Greece και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ