Πολιτικές αναταράξεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις, καθώς είναι στην τελική ευθεία η δημιουργία του κόμματός της.
Αντώνης Κατωπόδης
Στο παρασκήνιο επικρατεί όργιο φημολογίας για το πού το πάει η κ. Καρυστιανού και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσω της συνέντευξής της στο OPEN έδειξε τον ιδεολογικό της προσανατολισμό.
«Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα δημόσιας διαβούλευσης, ας αποφασίσει η κοινωνία τι θα ήθελε να γίνει», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε και πυροδότησε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.
Ενδεικτικές είναι οι εξής δηλώσεις:
-Π. Μαρινάκης: « Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω σε συζητήσεις που είναι λυμένες. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για να ορίζει το σώμα της, τελεία και παύλα».
-Άννα Διαμαντοπούλου: «οι γυναίκες έχουμε κερδίσει τα δικαιώματά μας με αγώνες και δεν γυρίζουμε πίσω. Ούτε ένα βήμα πίσω», παρατήρησε η Άννα Διαμαντοπούλου.
-Κώστας Ζαχαριάδης: «Τα θεμελιώδη ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν παζαρεύονται και δεν ζυγίζονται με δημοψηφίσματα και διαβουλεύσεις».
-Αλέξης Χαρίτσης: «Δεν μπαίνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα σε λογικές διαβούλευσης. Τελεία και παύλα»
Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, που υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δήλωση αποκάλυψε τις αντιδραστικές και συντηρητικές ιδέες του υπό διαμόρφωση κόμματος.
Ερμηνείες
Στο παρασκήνιο, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιχειρούν να διαπιστώσουν ποιες είναι οι πραγματικές της στοχεύσεις μέσω των δηλώσεων που έκανε.
Στελέχη με κεντροαριστερό προσανατολισμό υποστηρίζουν ότι είχε συγκεκριμένη στόχευση και υπενθυμίζουν δηλώσεις της σχετικά με το ότι έχουν ξεπεραστεί τα ιδεολογήματα περί Αριστεράς και Δεξιάς.
Κάποιοι μάλιστα τονίζουν ότι με το με το καλημέρα, φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και από τους λεγόμενους προοδευτικούς πολίτες.
Όπως υποστηρίζουν:
Α. Το σύνθημα «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά», γέρνει σχεδόν πάντα προς τα δεξιά» και σημειώνουν ότι η κ. Καρυστιανού έδωσε το πολιτικό στίγμα των προθέσεων της.
Β. Αποφεύγει να αναφερθεί στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέσω των δηλώσεων της για τις αμβλώσεις δείχνει ότι επί της ουσίας επιδιώκει να απευθυνθεί σε πιο συντηρητικούς πολίτες.
Το γεγονός επίσης ότι ο Παύλος Μαριανάκης επετέθη με δριμύτητα στην κ. Καρυστιανού, κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να έχει την παραμικρή ιδεολογική συγγένεια μαζί της.
Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι όσο θα παρουσιάζει τις ιδεολογικές της θέσεις, τόσο θα αποκαλύπτεται ότι δεν εκφράζει ούτε καν το προοδευτικό Κέντρο, αλλά τη «σκληρή» δεξιά που έχει πάρει «διαζύγιο» με τη Ν.Δ.
Πού απευθύνεται
Οι δημοσκοπήσεις πάντως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή της OpinionPoll για το Action24, έδειξε και τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται η κ. Καρυστιανού.
Η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη δείχνει να έχει μια ευρύτερη διείσδυση, γεγονός που καθιστά σαφές ότι «κλέβει» από παντού.
Ειδικότερα: στην ερώτηση «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ένα κόμμα υπό την Μαρία Καρυστιανού;», οι ψηφοφόροι:
- του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν «πολύ» σε ποσοστό 23,4%,
- του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 14%.
Ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση φαίνεται να έχει σε μονοπρόσωπα και σκληρά δεξιά κόμματα.
Την απάντηση «πολύ» έδωσε το 27,1% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, το 24% της Νίκης και το 18,5% της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κ. Καρυστιανού πάντως φαίνεται πως έχει αισθητά μειωμένη απήχηση στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, καθώς μόλις το 9,1% απάντησε «πολύ».
Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά τρεις ολόκληρες μονάδες και από εκείνο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που ακολουθεί με 12,1%.
Το ιδεολόγημα
Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα και πολύ διαφορετική συγκυρία, καθώς από τη Μεταπολίτευση έχει ζήσει κυβερνήσεις από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξηγούν αυτό της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ως αιχμή του δόρατός της το ιδεολόγημα «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά», με στόχο να απευθυνθεί με καλύτερους όρους σε ένα αντισυστημικό ακροατήριο.
Το ζητούμενο πλέον είναι εάν θα μπορέσει να αντέξει στην πίεση που θα της ασκήσουν τα λεγόμενα συστημικά κόμματα, τα ποσοστά των οποίων βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Το γεγονός ότι προανήγγειλε ίδρυση κόμματος και έχει επιλέξει μια πολύ επιθετική επικοινωνιακή πολιτική θα την υποχρεώσει να τοποθετείται σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.
Κατά συνέπεια οι θέσεις που θα εκφράζει είναι βέβαιο ότι θα την κατατάσσουν είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ακροατήρια στα οποία θα απευθύνεται.
Με την άποψη της για τις αμβλώσεις ίσως και να «φωτογράφισε» το ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί προκειμένου να έχει μια σταθερή εκλογική βάση έως τις εκλογές, όποτε και εάν γίνουν.