Τα ελληνικά ομόλογα έχουν διανύσει εντυπωσιακή απόσταση μέσα σε μία δεκαετία, περνώντας από την κατηγορία των «σκουπιδιών» στις κορυφαίες επιλογές διεθνών επενδυτικών οίκων, ακόμη και έναντι των γερμανικών. Ενδεικτική είναι η στρατηγική που πρότεινε στα τέλη Αυγούστου η Morgan Stanley, με το σχήμα long Ελλάδα – short Γερμανία, ποντάροντας στη σταθερότητα της Αθήνας και την αυξημένη αβεβαιότητα σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία, λόγω δημοσιονομικών κινδύνων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκε καθαρή εισροή κεφαλαίων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το εξωτερικό για αγορές ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, όταν σε ολόκληρο το 2024 το αντίστοιχο ποσό είχε φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών προς το ελληνικό χρέος.
Οι καταλύτες της θετικής πορείας
Η θετική δυναμική των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθεί και το 2026, με βασικό καταλύτη το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την περίοδο 2025-2026.
Η κυβέρνηση προσδοκά νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, στέλνοντας ταυτόχρονα θετικό μήνυμα στις αγορές μέσω του σχεδίου ταχύτερης μείωσης του δημόσιου χρέους, που υλοποιείται με πρόωρες αποπληρωμές δανείων τα οποία θα ωρίμαζαν την περίοδο 2033-2042.
Θετικές προοπτικές για το 2026 βλέπει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτιμά ότι, εφόσον διατηρηθεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανή μία επιπλέον αναβάθμιση σε Baa2 εντός του 2026.
Διεθνείς οίκοι «ταύροι» για την Ελλάδα
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν διαρκώς την ψήφο εμπιστοσύνης προς τα ελληνικά ομόλογα. Η Bank of America δηλώνει «ταύρος», χαρακτηρίζοντας τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα ως ένα από τα ισχυρότερα stories στην Ευρώπη και μεταξύ των κορυφαίων performers.
Υπεραπόδοση, περαιτέρω μείωση των spreads και νέα αναβάθμιση της Ελλάδας το 2026 προβλέπει και η Citi, εκτιμώντας ότι η τροχιά αναβαθμίσεων θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, η τράπεζα θεωρεί πιθανή νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s το 2026, σε αντίθεση με χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Φινλανδία, όπου αναμένονται πιέσεις.
Θετική παραμένει και η JP Morgan, τονίζοντας ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα ξεχωρίσουν και το 2026, χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμέλια, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Η μεγάλη μείωση του χρέους
Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους στην Ευρώπη για την περίοδο 2019-2026, με πτώση άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον οίκο Fitch. Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες πιέζονται δημοσιονομικά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που διατηρούν πλεονάσματα.
Ο οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι η Ελλάδα οδεύει προς σημαντική μείωση του δείκτη χρέους, ο οποίος στο τέλος της δεκαετίας θα είναι χαμηλότερος όχι μόνο από της Ιταλίας αλλά και από της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης χρέους εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 123% του ΑΕΠ έως το 2030, έναντι 136% της Ιταλίας και 125% της Γαλλίας.
Ακόμη πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Wood & Co., προβλέποντας ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει κοντά στο 100% του ΑΕΠ έως το 2030. Η UBS, από την πλευρά της, κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με την ταχύτερη μείωση χρέους διεθνώς για την περίοδο 2026-2027, ενώ βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2026, υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πορεία προς την κατηγορία «Α»
Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το ελληνικό αξιόχρεο έχει αναβαθμιστεί κατά τέσσερις βαθμίδες από Fitch, DBRS και Scope και κατά πέντε βαθμίδες από τον S&P, ενώ η Moody’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα τον Μάρτιο, διατηρώντας την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από τους υπόλοιπους οίκους.
Με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μειώνεται ταχύτερα από της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω αναβαθμίσεις. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανέβει δύο ακόμη σκαλοπάτια τα επόμενα 1-2 χρόνια και να εισέλθει στην κατηγορία «Α», όπου βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Ήδη, η χώρα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία και τη Γαλλία, αποτυπώνοντας την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό story.