Σε ισχύ έχει τεθεί το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για τα Χριστούγεννα 2025, με αύριο Κυριακή 14 Δεκεμβρίου τα καταστήματα να μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά. Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το ωράριο είναι ενδεικτικό και κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να το προσαρμόσει στις ανάγκες και τις δυνατότητές της, εντός του πλαισίου που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι το γενικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 06:00 έως τις 21:00, και την Κυριακή από τις 11:00 έως τις 20:00.
Το προτεινόμενο ωράριο
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, για το Σαββατοκύριακο ισχύουν τα εξής:
Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 16:00, ενώ την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 16:00.
Το εορταστικό ωράριο στη Θεσσαλονίκη
Από τις 13 Δεκεμβρίου εφαρμόζεται το εορταστικό ωράριο και στη Θεσσαλονίκη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 14, 21 και 28 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00.
Κατά το διάστημα 13-30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργούν καθημερινές από τις 10:00 έως τις 21:00, ενώ τα Σάββατα 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 18:00. Την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στις 24 και 31 Δεκεμβρίου, το ωράριο θα είναι 10:00-18:00.
Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα ανήμερα των Χριστουγέννων, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τη δεύτερη ημέρα του νέου έτους.
Ποια καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή 14/12
Κλειστά θα παραμείνουν τα κρεοπωλεία, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών αποφάσισε να μην λειτουργήσουν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ο πρωτογενής τομέας πλήττεται και απαξιώνεται, με αυξημένο κόστος επιβίωσης για όλους, τονίζοντας πως οι κρεοπώλες στηρίζουν κάθε ειρηνική κινητοποίηση που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων και τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής.
Κλειστά και τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης
Παράλληλα, κλειστά θα είναι και τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, παρά την έναρξη του εορταστικού ωραρίου.