Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που προσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για τη Γάζα, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2025, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς οι προσκλήσεις αφορούν απευθείας τους ηγέτες των χωρών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέστειλε τις επίσημες προσκλήσεις για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών για τη Γάζα, επεκτείνοντας σημαντικά τη λίστα των χωρών που θα συμμετάσχουν.
Διευρυμένη διεθνής συμμετοχή στη διάσκεψη
Μεταξύ των χωρών που προστέθηκαν στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονται η Ισπανία, η Ιαπωνία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Ουγγαρία, η Ινδία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και ο Καναδάς.
Πηγή που επικαλείται το Axios αναφέρει ότι προσκλήθηκε και το Ιράν, ενώ το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.
Η συνάντηση στο Σαρμ Ελ Σέιχ θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή της εκεχειρίας και την έναρξη της πρώτης φάσης του σχεδίου ειρήνης για τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από δύο χρόνια πολέμου.