Κεντρικό Θέμα
Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ που συνεχίζει να ανεβάζει στα ύψη τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η κίνηση του πρωθυπουργού να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 1998, όταν και ιδρύθηκε ο «αμαρτωλός» οργανισμός, έχει πολλές ερμηνείες.
Όσοι γνωρίζουν, λένε με νόημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόλαβε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής για την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Στην ουσία δηλαδή, ο πρωθυπουργός έκανε ρελάνς, εκτείνοντας το πεδίο της έρευνας σε βάθος χρόνου με διττό στόχο:
- Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα έναντι της αντιπολίτευσης.
- Να στείλει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι αυτή που δίνει λύσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που συνδέεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις απλώς ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας.
Η απόφαση έχει σχέση με τη διαπίστωση που κάνει το Μαξίμου ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Με αυτό ως δεδομένο, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήταν πρακτικά μονόδρομος για την κυβέρνηση, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι θέλει κάθαρση στον Οργανισμό.
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε:
– να ζητήσει με δική της πρωτοβουλία μια Προανακριτική για πλημμέλημα, περιγράφοντας ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών,
-να κάνει ότι δεν βλέπει τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Πολιτικές ευθύνες
Κατά συνέπεια, η λύση ήταν να προκρίνει μια έρευνα για πολιτικές ευθύνες, με τον Παύλο Μαρινάκη να τονίζει δεν σπεύδει να προκαταλάβει και τυχόν ποινικές ευθύνες βασιζόμενη σε θεωρίες.
Σε κάθε περίπτωση, κεντρικός στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, ώστε ο Οργανισμός να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ
«Γαλάζιοι» βουλευτές έλεγαν με νόημα ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση, λόγω του ότι η αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, έδειχναν αδυναμία στο να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.
Όπως εξηγούσαν εδώ και 20 ημέρες περιορίζονταν σε καταγγελίες, χωρίς όμως να μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης που αφορά στο πως και το γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε συνώνυμο της διαφθοράς.
Αναφορικά με τις κατηγορίες περί παραγραφής αδικημάτων πρώην υπουργών, τόνιζαν ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο Σύνταγμα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.
Ελεγχόμενο ρίσκο
Εκείνο που είναι σαφές είναι πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να ανοίξει εσωκομματικό μέτωπο αυτή τη φορά με τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Διάχυτη είναι άλλωστε η αίσθηση ότι υπάρχει ο φόβος των διαρροών, κάτι που όπως είναι λογικό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης.
Έτσι η κυβέρνηση πήρε ένα ελεγχόμενο ρίσκο, προτείνοντας εξεταστική για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζοντας μόνο πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν