Connect with us

Ηρακλείου Αττικής

Νέα έξοδος στην Αττική Οδό εξετάζεται στον κόμβο Μεταμόρφωσης 

Published

on

/nea-exodos-attiki-odos-metamorfosi-kykloforiako

• Προς προσωρινή λύση για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού

• Σχέδιο για μείωση της συμφόρησης προς Πειραιά και Λαμία

Σε φάση μελέτης βρίσκεται η δημιουργία νέας εξόδου στην Αττική Οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, με στόχο την αποσυμφόρηση του ιδιαίτερα επιβαρυμένου κόμβου προς Λαμία και Πειραιά. Το σχέδιο που συζητείται αφορά την κατασκευή ξεχωριστής εξόδου με κατεύθυνση αποκλειστικά προς Πειραιά, ώστε να διαχωριστεί η ροή των οχημάτων και να μειωθεί η πίεση στον κοινό σήμερα κόμβο.

Η «έξοδος 8» της Αττικής Οδού, σημείο εισόδου και εξόδου για μεγάλο όγκο οχημάτων που κατευθύνονται είτε προς τη Λαμία είτε προς τον Πειραιά, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικά σε ώρες αιχμής.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, βρίσκονται υπό εξέταση βελτιωτικές παρεμβάσεις εντός της ζώνης κατάληψης της Αττικής Οδού. «Ο κυκλοφοριακός φόρτος σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε αφορούν εντός των υφιστάμενων ορίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσωρινή λύση – Μόνιμες ανάγκες

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η προτεινόμενη νέα έξοδος έχει χαρακτήρα προσωρινής ανακούφισης και δεν συνιστά οριστική λύση για την αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού και του Κηφισού. Ουσιαστική αναβάθμιση απαιτεί μεγαλύτερης κλίμακας έργα υποδομής και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, βρίσκεται σε αναμονή, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθυστερεί λόγω προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου. Το έργο αφορά την κατασκευή κλειστού αυτοκινητοδρόμου 3,8 χιλιομέτρων από την Αττική Οδό έως τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη, με στόχο την αποσυμφόρηση του Κηφισού.

Ενιαίο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας: η λύση του μέλλοντος;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας Αττικής Οδού, Βασίλης Χαλκιάς, επεσήμανε πρόσφατα πως ο βασικός πυλώνας για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού είναι η τεχνολογική ενοποίηση. Με τη χρήση ενιαίου κέντρου ελέγχου, τηλεματικής και έξυπνων αισθητήρων, θα μπορούσε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Άλλωστε, ανάλογο σύστημα είχε τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως σήμερα παραμένει ανενεργό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ