Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Πακέτο» Μητσοτάκη για μεσαία εισοδήματα τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ

Published

on

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, όπου το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι «θα επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως έχουν καταβληθεί», ενώ παράλληλα ανεβάζει στροφές, για να βελτιωθεί η γκρίζα καθημερινότητα των πολιτών.
«Γαλάζια» στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό που προέχει είναι η αύξηση των εισοδημάτων, με στόχο την ανακούφιση των μεσαίων και λαϊκών εισοδημάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έχει κάνει σαφές σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε δέσμη παρεμβάσεων τα οποία αφορούν:

-στα νέα τρία ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης ύψους 8 δισ. ευρώ,

-το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και

-τη ρύθμιση για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου άνοιξε τον δρόμο για δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, που θα αυξήσουν την απασχόληση και θα δώσουν ώθηση στην αύξηση των εισοδημάτων.
Επίσης, έβαλε φρένο στις κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι με την πολιτική της «ακυρώνει» περιουσίες, μετατρέποντας τα οικόπεδα τους σε χωράφια προς όφελος των ισχυρών.

Αναπτυξιακή ώθηση
Κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν μόνο η αρχή και διαβεβαιώνουν ότι κάτι ανάλογο θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλα μέτωπα.
Οι κινήσεις που προγραμματίζει το Μαξίμου, έχουν ως βασικό στόχο την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας και την επίλυση ζητημάτων μέσω ρυθμίσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Δημοσιονομικός χώρος
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση όπως έχει τονίζει ο πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με μέτρα που θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι οριστικές αποφάσεις για το «πακέτο» Μητσοτάκη θα ληφθούν μέσα στον Αύγουστο όταν και θα είναι απολύτως σαφές το εύρος του δημοσιονομικού χώρου για το 2026.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα μηνύματα είναι θετικά, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας, τις αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ και τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Η θετική πορεία της οικονομίας αποτυπώνεται στην πτώση της ανεργίας τον Μάιο στο 7,9% από 8,3% τον Απρίλιο, ποσοστό που επαναφέρει τον δείκτη στα επίπεδα του 2008.

Μέτρα ανακούφισης
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα δεδομένα ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά της Ν.Δ. και κυρίως να βάλει τέλος στο βαρύ κλίμα που υπάρχει λόγω της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα δίνεται σε μέτρα στήριξης τα οποία δίνουν μικρές και μεγάλες ανάσες σε στρώματα της κοινωνίας, που θέλουν καλύτερες ημέρες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς,

-κίνητρα για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών ώστε να ανοίξουν κλειστά σπίτια και ενισχύσεις προς τους ενοικιαστές.

Στο Μαξίμου, η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και θα αποτελεί βασικό μέρος των ανακοινώσεων του Σεπτεμβρίου.
Επίσης στο πακέτο της ΔΕΘ, όπως έχει προαναγγελθεί θα περιλαμβάνονται και ενισχύσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Δάνεια
Στις κυβερνητικές προτεραιότητες είναι και η ρύθμιση που αφορά στα δάνεια με ελβετικό φράγκο, με στόχο να δώσει ανάσες σε περίπου 35.000 δανειολήπτες.
Πρόκειται για νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα εδώ και χρόνια με μια σημαντική αύξηση των οφειλών τους στις τράπεζες λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων για τις παραμέτρους που θα έχει η ρύθμιση, προκειμένου και οι δανειολήπτες να είναι ικανοποιημένοι και οι τράπεζες να μην έχουν πρόβλημα.
Ο χρόνος για την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή μετρά αντίστροφα και θα προβλέπει μετατροπή των οφειλών σε ευρώ και σημαντικό κλιμακωτό «κούρεμα».
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να απαλλαγεί από υπέρογκα βάρη.

Μη κρατικά ΑΕΙ
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, τονίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
O Σεπτέμβριος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, καθώς τότε θα φανεί ποια μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, ξένα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με παραρτήματά τους στη χώρα μας.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επεξεργάζεται τους φακέλους των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τα ξένα ιδρύματα ώστε να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του νόμου Πιερρακάκη.
Ο συγκεκριμένος νόμος έχει κριθεί συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα αλλάξει άρδην το τοπίο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κτηματολόγιο
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η αλήθεια είναι ότι η ταλαιπωρία των πολιτών συνεχίζεται σε θέματα που αφορούν στο Κτηματολόγιο και βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αλλαγές.
Το «πακέτο» των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων που αφορούν το Κτηματολόγιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ